Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manchester Citys Kevin De Bruyne hade det tufft i tonåren. Nu är han en storstjärna i världsfotbollen. Arkivbild.

De Bruynes tändvätska: Fosterfamiljens nobb

Som 14-åring lämnade Kevin De Bruyne sin familj för att bli fotbollsproffs. Nu berättar Manchester City-stjärnan om krisen som tog honom till toppen. "Fosterfamiljen tog farväl som vanligt. Sedan sade de till klubben att de inte ville ha tillbaka mig", berättar han.

Det är för sajten The Players Tribune , där idrottare själva får skriva fritt, som Manchester Citys stjärnmittfältare Kevin De Bruyne berättar om incidenten som formade både hans inställning och hans tidigare rykte som en problemspelare. Texten kommer bara några dagar innan Citys stora Champions League-kvartsfinalretur mot Tottenham, där De Bruyne och resten av tränaren Pep Guardiolas manskap måste vända ett 0–1-underläge från första matchen.

Den nu 27-årige belgaren berättar att han som 14-åring lämnade sitt hem i Gent för att spela i Genk, i en annan del av Belgien, och lagets akademi. Efter ett år fick han, tillsammans med ett par andra spelare, en fosterfamilj att bo hos. En vanlig process för proffsklubbar, som betalar familjerna.

"De vill inte ha tillbaka dig"

Men när han skulle resa hem över sommaren kom chocken.

"De sa till mig: 'Vi ses efter sommaren. Ha ett bra lov'. Men så fort jag kom hem till mina föräldrar såg jag hur min mor grät. Jag trodde att någon kanske hade dött. Jag sa: 'Vad är problemet?'. Då svarade hon med orden som troligen har format hela mitt liv: 'De vill inte ha tillbaka dig'", skriver De Bruyne.

Anledningen?

"För att du är som du är. De säger att du är för tyst. Att de inte kan umgås med dig. Att du är för svår".

Ett besked som tog otroligt hårt på De Bruyne, och han berättar att Genk inte längre ville betala för en fosterfamilj – men att han då bestämde sig för att ge allt för att lyckas.

"Var helt galen"

"Jag minns när allt förändrades. Vi spelade på en fredag, jag började på bänken och var helt galen när jag kom in i andra halvlek. Ett mål. 'De ville inte ha tillbaka dig'. Två mål. 'För tyst'. Tre mål. 'För svår'. Fyra mål. 'De ville inte ha tillbaka dig'. Fem mål. 'För att du är som du är'", skriver han.

I stället blev fosterfamiljens nobb tändvätskan som tog honom upp i Genks a-lag, till en annan fosterfamilj och startskottet för en framgångsrik fotbollskarriär.

I onsdagens andra match tar Porto emot Liverpool, och ska försöka vända ett 0–2-underläge från Anfield.