Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vegas firar finalavancemanget. Arkivbild.

"De missanpassade" ska skrälla en gång till

De kallar sig själva "de missanpassade". Andrasorteringens spelare i NHL-nykomlingen Vegas Golden Knights har överraskat alla och de tänker skrälla en gång till – i finalen mot Washington.

Hur lät det egentligen förra sommaren?

"Hur bra blir Golden Knights? Inte särskilt", skrev The Hockey News.

"Wow, Golden Knights blir riktigt dåliga", ansåg sportsajten Deadspin.

"Vegas Golden Knights kommer att 'suga' 2017–18", slog Newsweek fast.

Fel, fel, fel, som Brasse Brännström skulle ha sagt (barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, 1973–74).

Vegas har slagit i stort sett alla med häpnad – ägaren Bill Foley sade inför säsongen att han hoppades att laget skulle förlora matcher med ett eller två mål och inte med fem eller sex – och natten mot tisdag svensk tid äntrar NHL-nykomlingen rinken hemma i T-Mobile Arena för den första Stanley Cup-finalen i bäst av sju matcher mot Washington.

Svenskt i staben

Grunden till framgången lades i den så kallade expansions-draften den 21 juni förra året, då Vegas fick välja oskyddade spelare från de andra lagen i ligan.

Att det är viktigt att välja rätt är en självklarhet. Att Vegas general manager George McPhee behärskar uppgiften är tydligt. Från 1997 till 2014 hade han samma jobb i Washington och han har med andra ord byggt båda finallagen.

- Han var här länge och draftade oss alla. Det blir lite speciellt tack vare honom. Det blir en stor utmaning och jag ser fram emot det, säger Washingtons svenska stjärna Nicklas Bäckström till nhl.com.

Vegas kartlade potentiella förvärv noggrant under förra säsongen, med svensken Dan Labraaten som en av scouterna. Den förre storspelaren tar en paus från trädgårdssysslorna hemma i Leksand – gräsklippning, rengöring av farstukvisten och altanen står på schemat – för att prata om sin förra arbetsgivare, men han är noga med att inte förhäva sig.

"Rutinerat folk"

Visst diskuterade han William Karlsson – som gick från 6 mål för Columbus säsongen 2016–17 till 43 i grundserien 2017–18 – med sin chef men främst följde han talangerna i Sverige och Europa inför den vanliga draften.

- Jag var med på amatörsidan i Europa. Det är "pro-scouterna" som ska ha den största äran. Det är rutinerat folk och de har gjort ett väldigt bra jobb, säger Labraaten.

Den förra landslagsmannen skrev på för ett plus ett år men när han märkte hur mycket jobb som förväntades av honom klev han av efter en säsong. Därmed blev det inte ens något besök i Las Vegas.

- Jag skulle över direkt för ett möte men då ville jag komma igång för jag kände att jag var på efterkälken. Jag kom in lite sent. Sen i januari skulle jag över på halvårsmötet men då gifte sig min dotter. Sen blev det inget mer, säger Labraaten.

Positiv känsla

Han är imponerad av det Vegas gjort den här säsongen, men kanske inte lika överraskad som resten av hockeyvärlden.

- Coachen de fick (Gerard Gallant), sättet att spela, revanschlusten... Även om de inte är utkastade från andra lag så har de varit i klubbar som inte har skyddat dem. Då kanske man blir lite lack. Jag förstod att det skulle... Det är klart att man inte kan ge några garantier men det kändes väldigt positivt och bra hela vägen, från ägaren och nedåt. Sedan att de går till final, det är helt klart överraskande, säger Labraaten.

TT: Hur går det i finalen?

- Jag trodde att Winnipeg skulle ta dem men när Vegas vann den (4–1 i matcher) började jag fundera. Det kan gå hur som helst.