Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Falk, Anna Dyvik och Ida Ingemarsdotter startade damernas sprintpresskonferens med egenskrivet välkomsttal till den svenska presskåren: "Nu är det sprint och ingen seg distans. Låt det börja, eller i alla fall dess presskonferens."

"Det kommer att passa oss slackers"

När solen går ner och kylan tar vid, då är det dags för sprintåkarna att vakna till. Och det svenska längdlandslaget ser fram emot de ovanliga OS-starttiderna.

För det svenska folket blir det ingen skillnad mot hur det brukar vara, tv-sändningarna från tisdagens skidsprint kommer att vara lika morgonpigga som vanligt.

Men med åtta timmars tidsskillnad blir det en omställning för de svenska åkarna. Kvalet inleds klockan 17.30 koreansk tid, och finalpasset är inte över förrän vid 22-tiden.

- Det som var lite speciellt när jag var här på världscupen i fjol var kylan. Då hade vi precis de här tiderna och man kände att graderna sjönk för varje halvtimme som gick. Det är vi inte riktigt vana vid, och vallarna har till exempel ett jäkla arbete med den biten, säger damtränaren Johan Granath.

Hela garderoben

När solen värmer är det en sak. Men så fort den går ner, någonstans vid 18-snåret, följer kvicksilvret samma riktning. Och det snabbt.

Det gäller helt enkelt att klä sig ordentligt.

- Men vi har ofta hela garderoben med oss, jag brukar ha med mig typ tre eller fyra ombyten. Så det är nog lugnt. Jag har kläder så att det räcker, säger Anna Dyvik.

Stina Nilsson, Sveriges stora guldhopp i sprinten, räds inte heller minusgrader.

- Det är ju bara att klä sig efter vädret och träffar man rätt där så är det inga problem att tävla. Där tror jag väl också att jag har en fördel i och med att mina luftrör inte slits så mycket som andras. Jag tar inga astmamediciner, sade Stina Nilsson till TT veckan före OS.

"Lite dålig stämning"

Överlag tycks de svenska sprintåkarna, oavsett vem man frågar, vara ganska nöjda med att tävla på kvällen. De har också tränat en hel del på det, genom att köra kvällsrace under säsongen.

Hellre sena tävlingar än tidiga presskonferenser, konstaterar Anna Dyvik när hon har tvingats upp på morgonkvisten för att träffa pressen två dagar före OS-debuten.

- Jag är oftast piggare på eftermiddagen dessutom, jag är lite morgontrött. Det blev lite dålig stämning när jag fick reda på hur tidig den här presskonferensen var.

Teodor Peterson har två sprintbrons att försvara från OS i Sotji, individuellt och i sprintstafett. Han tror att upplägget i Pyeongchang är till hans fördel.

- På något sätt är jag lite mer på gång senare på dagen än på morgonen. Det spelar nog ingen större roll, men jag brukar vara pigg på kvällen så det borde kunna passa mig, säger Teodor Peterson.

Det som behöver hanteras, förutom vädret, är all tid under första halvan av dagen. Det gäller att hålla igång kroppen.

- Vi kommer att träna lite lätt på förmiddagen och sedan försöka hitta på lite annat och framåt kvällen gå in i träningsbubblan. Men vi kommer nog ha tillräckligt med adrenalin, så det kommer nog inte att vara så svårt att hålla sig vaken, säger Hanna Falk.