Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från hockeyallsvenskan till NHL. Jesper Bratt, i AIK:s tröja, har överraskande tagit en plats i New Jerseys premiärtrupp till NHL-starten. Arkivbild.

Direkt från allsvenskan till NHL

Han är bara junior och har klivit rakt in i NHL från hockeyallsvenskan. Jesper Bratt, 19, tog överraskande en plats i New Jerseys premiärtrupp och blev en av 77 svenskar som startar säsongen i NHL.

- Jag är bara glad att vara här och vill vara kvar så länge som möjligt, säger han till klubbens hemsida.

Tonåringen från AIK är den största blågula överraskningen inför NHL-premiären. Få trodde att han skulle ta steget från hockeyallsvenskan direkt in i NHL.

Nu är det ett faktum.

- Han har en känsla och en intelligens som är väldigt bra. Han är kanske inte den största killen, men han är kvick, explosiv och stark på skridskorna, sade New Jerseys tränare John Hynes till nj.com för en tid sedan.

Poängsuccé

Bratt gjorde succé på försäsongen med fem poäng, två mål och tre assist, på fyra matcher.

New Jersey kan spela Bratt i nio NHL-matcher innan hans första år på ett treårskontrakt börjar räknas. Skulle han inte bli kvar i New Jersey så kommer han inte att återvända till Sverige. Redan före säsongen bestämdes att han i så fall kommer att spela med London Knights i den kanadensiska juniorligan.

New Jersey möter Colorado hemma i sin första match på lördag.

Kastade handskarna

En annan blågul överraskning är backen Andreas Borgman som tagit en plats i klassiska Toronto Maple Leafs. 22-åringen blev mästare med HV71 i våras och debuterade förra säsongen i Tre Kronor. I natt kan det bli NHL-debut mot Edmonton på bortaplan.

- Det här har man drömt om hela sitt liv, sade han till Toronto Star.

Den 93 kilo tunge backen har överraskat på stjärntränaren Mike Babcock, framför allt med sin tuffhet och aggressiva spelstil. Redan i första träningsmatchen kastade han handskarna och tog en fajt med Ottawas Mike Blunden.

- Det är stora och tunga killar i den här ligan och när man åker in i honom (Borgman), så faller folk. Hans spetsegenskaper är på högsta nivå, han slår bra, öppnande passningar. Har han mycket att lära? Absolut, men vi gillar en massa saker med honom, sade Babcock till Toronto Star.

Borgman tog den sista backplatsen i Toronto i kamp med Calle Rosén, landslagsspelaren från Växjö, och Timothy Liljegren, Rögle, som får börja säsongen i farmarlaget Toronto Marlies.