Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stephan Guiance, vd för hockeyallsvenskan. Arkivbild.

Dissar förslag: "Analysen är bristfällig"

För en tid sedan gick hockeyettan ut med det kontroversiella förslaget att lägga ned allsvenskan. Något som seriens ledning viftar bort:

Att det bråkas inom svensk hockey är inget nytt. Det senaste året har det trappats upp. Hockeyallsvenskan är i luven på SHL både när det gäller kvalsystemet men också ett antal sena sommarvärvningar.

Hockeyettan i sin tur vill ha högre ersättning för spelare som flyttar till allsvenskan.

Svensk ishockey utreder just nu seriesystemet och hockeyettans utspel i början av månaden handlar just om det. Deras förslag är att SHL ska utökas och innehålla upp till 20 lag medan hockeyettan blir den näst högsta serien och ska innehålla 40 lag i fyra divisioner.

"En död produkt"

En tillbakagång till hur det såg ut förr i tiden.

- Man har provat den modellen tidigare och då blev glappet till överliggande serier för stort, säger Guiance i samband med hockeyallsvenskans upptaktsträff.

- Det skulle inte gå att kommersialisera en sån liga för att det är för många lag. Utifrån ett medieperspektiv är det en död produkt.

Hockeyallsvenskans vd vill inte säga hur det förslag som de lämnat till enmansutredaren Ola Lundberg ser ut.

Växjö förebild

Lundbergs förslag ska läggas fram till Svenska ishockeyförbundets styrelse i november och ett beslut tas förmodligen på årsmötet i juni. En ny serieordning kan tas i bruk tidigast säsongen 2020–21.

- Men jag kan säga att det vi slåss för är ett öppet seriesystem. Man måste kunna göra den resan som Växjö har gjort där de i dag är Sveriges bästa hockeylag. Vi tror att det finns fler Växjö och hockeyallsvenskan är påfartsrampen till det.

TT: Innebär det att ni vill ha direkt upp- och nedflyttning mellan serierna?

- Det vill jag inte gå in på, men det är ingen hemlighet att vi i dag inte är särskilt nöjda med nuvarande kvalmodell. Det är för trångt i portgången, säger han.