Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Napolis Allan och Liverpools Roberto Firmino i kamp om bollen – och avancemanget i Champions League. Det blev den sistnämnde som knep en åttondelsfinalsbiljett.

Dramatiska avancemang för Liverpool och Spurs

Två engelska lag stod på tröskeln till avsked. Två italienska lag likaså. Det blev England, i form av Liverpool och Tottenham, som lade beslag på hela åttondelsfinalskakan i slutomgången av Champions Leagues gruppspel – på Napoli och Inters bekostnad.

Det var ett Liverpool med kniven mot strupen som klev ut hemma på Anfield hemma mot Napoli i den sista omgången av Champions League. Allt annat än en seger med två mål eller fler, alternativt en 1–0-seger, skulle innebära att Champions League-äventyret var slut redan på gruppspelsstadiet för vårens finalister.

Mohamed Salah, helt fri framför mål, såg ut att kunna ge Liverpool en drömstart efter bara några minuter, men missade helt med sin första touch.

Inte heller när Saido Mané petade in bollen efter 22 minuter blev det mål, då senegalesen var offside.

Tredje gången gillt i den 34:e i stället.

Mohamed Salah tryckte bort sin första bevakare, spatserade förbi sin nästa innan han placerade in bollen mellan benen på Ospina till 1–0 för Liverpool.

Superchanser utan mål

När samtidigt Paris SG hade påbörjat byggandet av det som i slutändan skulle bli en 4–1-seger borta mot Röda Stjärnan så var det då upp till Napoli själva att rädda sitt avancemang – må så vara att ett ynka mål skulle räcka.

Det visste Liverpool, som fortsatte att bombardera Neapelmålet med kvalificerade möjligheter. Men vem som än fick chansen och hur fin än chansen var så kom de rödklädda inte förbi ettan i målprotokollet.

Det var dock ohyggligt nära på tilläggstid att Napoli också fick en etta. Men en superparad av Alisson i målet räddade Liverpools Champions League-levnad – och skickade Napoli, som ledde gruppen inför dagen, ner på en tredjeplats.

- Det var tufft. De hade bara en stor chans, men Alisson räddade den. Vi gjorde jobbet, säger mittbacken Virgil van Dijk till Viasat efter matchen.

- Vi spelade briljant och försvaret var absolut världsklass. Jag kunde inte vara gladare, säger tränaren Jürgen Klopp, som var full av förundran över Alissons räddning på slutet.

- Jag har ingen aning om hur han lyckades.

PSV räddade Spurs

I Barcelona mönstrade hemmalaget ett reservbetonat lag, utan bland annat fixstjärnan Lionel Messi från start, mot ett Tottenham som, likt Liverpool, var pressat inför slutomgången.

När Ousmane Dembele tjusigt satte 1–0 efter sju minuter så var det nog många Londonblickar som ängsligt riktades mot Milano där Inter, på samma poäng inför avslutningen i kampen om andraplatsen men med sämre inbördes möten mot Tottenham, samtidigt spelade mot PSV. Ett redan avhängt PSV som inte dröjde länge med att skicka en hjälpande hand till engelsmännen, när de överraskande gjorde 1–0 genom mexikanen Hirving Lozano.

Men när målfarlige Icardi i den 73:e minuten satte pannan på Matteo Politanos långa och svepande cross och fixade 1–1 för de blåsvarta så var där och då Inter vidare på engelsk bekostnad.

Alla engelska lag vidare

Märk orden där och då.

För i den 85:e minuten blev Tottenhamanfallaren Lucas Moura frispelad och satte 1–1 mot de redan slutspelsklara katalanerna, som dessförinnan haft både en och två stolpträffar. Och hastigt och lustigt var det åter Tottenham som hade vantarna på andraplatsen.

Ett grepp de, med hjälp av ett PSV som höll stången i Milano, aldrig behövde släppa.

Tottenham vidare, Inter utslaget.

Och därmed är alla engelska lag (Manchester City och Manchester United var redan klara sedan tidigare) vidare till åttondelsfinalerna.