Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson och Erik Rost var dubbla svenska guldmedaljörer. Här firar de efter en tävling 2017. Arkivbild.

Dubbla svenska guld i skidorienterings-VM

Erik Rost tog VM-guld i herrsprinten i skidorienterings-VM i Piteå. Men det var minst sagt jämnt – svensken och ryske Sergej Gorlanov åkte båda in på tiden 15.35 vilket innebar delat guld. På damsidan vann Tove Alexandersson sitt femte raka sprintguld, medan Magdalena Olsson knep silvermedaljen.

När Erik Rost gick i mål i herrarnas sprint i skidorienterings-VM i Piteå hade han den snabbaste tiden av alla. Men även ryssen Sergej Gorlanov, som startade efter svensken, var snabb och åkte in på 15.35, vilket var samma tid som Rost.

Därmed fick de båda dela på guldmedaljen.

- Jag visste att jag hade gjort ett bra lopp men jag var jättenervös, säger Rost som fick vänta på att Gorlanov skulle gå i mål för att se om tiden var bra nog för en guldmedalj.

"Långdistans min starkaste gren"

Och efter loppet var det en nöjd guldmedaljör.

- Det känns superbra så klart. VM-guld är det största man kan vinna i skidorientering. Det är väl långdistansen som är min starkaste gren egentligen så det var kul att räcka hela vägen i dag, säger han.

Lika jämnt var det dock inte i damernas sprintlopp. Tove Alexandersson inledde på onsdagen mästerskapet med en guldmedalj i långdistans och fortsatte på den inslagna vägen genom att enkelt ta sitt femte raka sprintguld. Det var karriärens tionde guldmedalj i skidorientering.

- Det kändes bra i dag. Klart man känner av gårdagens lopp men jag tyckte att jag var pigg, säger hon om guldet.

Olsson blev tvåa

Men Alexandersson var inte den enda svenska på medaljpallen den här dagen. Magdalena Olsson stod också för fin åkning och knep silvret, 28 sekunder bakom Alexandersson.

Trea var ryskan Marija Ketjkina medan Hanna Eriksson (7:a) och Linda Lindkvist (8:a) båda tog sig in bland de tio bästa.

Med bland de tio bästa fanns herråkarna fanns även Erik Blomgren, som slutade nia en dryg minut efter Rost och Gorlanov.