Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finländske hockeytalangen Kaapo Kakko

Duellen alla pratar om inför NHL-draften

Det är dags för NHL-klubbarna att välja och vraka bland världens mest spännande hockeytalanger. I fjol blev Rasmus Dahlin första svenska draftettan på 29 år. I år gör Jack Hughes och Kaapo Kakko upp om att gå först. Här är allt du behöver veta inför NHL-draften.

Var och när?

Vancouver, Kanada. 21-22 juni.

Runda 1 inleds 22 juni, 02.00, svensk tid.

Runda 2-7 inleds 22 juni, 19.00, svensk tid.

+ Så fungerar det

NHL-draften har funnits sedan 1963 och är det årliga evenemanget där klubbarna väljer bland världens största talanger som inte tillhör någon NHL-klubb. Tanken är att det lag som slutar sist i grundserien ska ha störst chans att få välja först i draften.

För att avgöra vilket lag som ska få drafta först anordnas ett draftlotteri som utgår från lagens placering i grundserien. Det lag som slutade sist i grundserien har störst procentuell chans att lottas som etta i draften. Det lag som slutade näst sist har näst störst chans, och så vidare.

New Jersey slutade tredje sist i grundserien, men vann årets draftlotteri och får därmed välja först. Tvåa är New York Rangers och trea är Chicago.

Totalt kommer 217 spelare att draftas under sju olika rundor. Först och främst måste spelaren i fråga vara odraftad men det handlar också om ålder. I år får nordamerikanska spelare som är födda mellan den 15 september 2001 och 1 januari 1999 draftas. Spelare som är födda utanför Nordamerika måste vara födda före 15 september 2001. Däremot kan de vara födda 1998 och ändå draftas.

+ Duellen

Jack Hughes sågs länge som ohotad etta till att gå först i draften. Den amerikanske supertalangen har krossat amerikanska juniorrekord på löpande band och jämförs med landsmannen Patrick Kane, till vardags i Chicago. Hughes är inte den fysiskt största spelaren men besitter en offensiv talang som är något utöver det vanliga.

På VM i Slovakien var det första gången som den breda hockeypubliken fick tillfället att jämföra Jack Hughes och Kaapo Kakko. Medan Hughes förde en ganska undanskymd tillvaro i det amerikanska laget var Kakko motsatsen i det finländska laget. Kakko gjorde sex mål och en assist och var starkt bidragande till Finlands sensationella VM-guld. Han kommer även från en väldigt stark säsong i den finska ligan där han gjorde 38 poäng på 45 matcher för sitt lag TPS.

New Jersey som draftar först har ett angenämt problem framför sig. Oavsett om de väljer Hughes eller Kakko så kommer klubben få en spelare att bygga laget kring. Samma gäller för New York Rangers som draftar som tvåa.

+ Svenskarna

Förra året gick Rasmus Dahlin först i hela draften och Adam Boqvist valdes som åtta. Även i år är det på backsidan Sverige har sina största talanger. Framför allt handlar det om Skellefteås Philip Broberg (spelade i AIK förra säsongen) och Brynäs Victor Söderström.

Ingen av de båda backtalangerna ses som någon Rasmus Dahlin-liknande talang, men likväl är det två spännande spelare. Beroende på vilka draftrankningar man kollar på är det svårt att avgöra vem av dem som kommer att gå först. Det troliga scenariot är dock att båda kommer att draftas på plats 10-20.

Andra svenskar som kan komma att draftas i förstarundan är Djurgårdens Tobias Björnfot och Rögles Nils Höglander. Även Albin Grewe, Djurgården, kan komma att nästla sig in bland topp 31, men lär med största sannolikhet draftas i andrarundan.

+ Hur stor är draften?

Efter det att Stanley Cup har avgjorts är det NHL-draften som är nästa evenemang som är inringat i en hockeyälskares kalender. Det lag som får drafta först vet att de med stor sannolikhet får en spelare som man kan bygga laget kring.

Genomgående under säsongen siar scouter, journalister och experter i vilka som kommer att få draftas först. Det presenteras olika rankningar med potentiella draftresultat som ständigt uppdateras under säsongen.

Kanadensiska Sportsnet sänder hela draften och amerikanska NBCSN sänder första rundan. NHL Network visar andra rundan.