Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Armand Duplantis insvept i den svenska flaggan efter sitt EM-guld.

Duplantis om EM-guldet: "Det är galet"

Han laddade med videoklipp på stavhoppsidolen. Sedan gick Armand Duplantis in i EM-finalen och hoppade rakt in i historieböckerna med ett hopp över 6,05 meter.

Inte nog med att 18-åringen slog idolen och vännen Renaud Lavillenie, som slutade trea. Han behövde slå personligt rekord tre gånger för att säkra EM-guldet.

Ryssen Timur Morgunov, som tog silver, tog sex meter och Lavillenie rev en gång och sparade två hopp till nästa höjd – och pressade Duplantis till 6,05. Och tidigare var också Polens Piotr Lisek med i medaljracet och klarade 5,95.

- Jag visste vid 5,95 att jag var tvungen att ta allt i första försöket för att vinna. Och jag antog utmaningen, jag tänkte göra allt för att vinna, säger Duplantis.

Duplantis inledde tävlingen på 5,50. Han tog också 5,65 i första försöket, men rev en gång på 5,80. När han tog 5,90 visste han att han hade ännu högre hopp i sig.

- Det var wow, det kändes verkligen lätt. Det var ett riktigt bra hopp, ett av mina favorithopp här i kväll, säger han.

- Jag vet inte hur högt över ribban jag var på 6,05-hoppet, men jag kände att jag kunde hoppa högre. Jag var redo att hoppa på 6,10. Men när de andra missade kände jag hur trött jag var.

"Sade att jag skulle njuta"

Det såg ett tag ut som om han tänkte pröva på ännu högre höjder, trots att guldet redan var säkrat.

- Det hade varit ett misstag att hoppa vidare, jag visste innerst inne att jag var tröttare än jag kände mig.

Efteråt sprang han ett ärevarv med sin idol och vän Renaud Lavillenie.

- Han sade till mig att njuta av ögonblicket för det händer inte varje dag. Det här kommer att vara ett av de största friidrottsögonblicken i mitt liv, vad som än händer, även om jag skulle slå världsrekord.

Efter ärevarvet, insvept i en svensk flagga, gick han upp på läktaren för att krama om hela familjen. Mamma Helena fick en stor kram.

- Vi sa ingenting, vi hade ansiktena så nära varandra att vi kunde känna varandras tårar.

Det blir största bilden

Inför EM sade Duplantis att han skulle rama in en bild om han fick stå på prispallen tillsammans med Lavillenie. En stor bild om han skulle stå högre upp om han var bättre än idolen.

- Det blir den största bild som går att hitta, säger han nu.

Duplantis sätter inte bara avtryck i svensk friidrottshistoria. Det är nu bara en enda stavhoppare som hoppat högre, utomhus, och det är ukrainaren Sergej Bubka som tagit 6,14. Allra högst har dock Lavillenie hoppat, 6,16 meter inomhus.