Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson (höger) firar pallplatsen i Holmenkollen tillsammans med Therese Johaug och Natalia Neprjajeva.

Ebba Andersson trea i Holmenkollen

Ebba Andersson knäckte Ingvild Flugstad Østberg i Holmenkollens tremil och spurtade hem en tredjeplats bakom suveräna Therese Johaug och ryskan Natalia Neprjajeva. Vinterns sjätte pallplats för 21-åringen och revansch efter ett tungt VM i Seefeld.

Ebba Andersson kommer från ett motigt VM i Seefeld. 21-åringen var visserligen med och tog ett guld i stafetten men individuellt var mästerskapet tyngre och medaljlöst.

I Holmenkollens tremil visade Andersson dock fin form och tog en tredjeplats på tiden 1.20,44 – nästan två minuter bakom en överlägsen Therese Johaug, medan ryskan Natalia Neprjajeva blev tvåa.

- Det betyder jättemycket att vara tillbaka på pallen efter några motiga veckor. Speciellt när man är på klassisk mark här i Holmenkollen, säger Ebba Andersson till SVT.

Knäckte Flugstad Østberg

Och det var en imponerande insats av 21-åringen från Sollefteå. Andersson var en av tre åkare som med en kilometer kvar av loppet kämpade om två pallplatser bakom Johaug. När ryskan Neprjajeva gick i från innebar det att tredjeplatsen stod mellan Ebba Andersson och norskan Ingvild Flugstad Østberg.

Och i upploppet var den 21-åriga svenskan starkast – höll Flugstad Østberg bakom sig – och knep årets sjätte pallplats.

"Tuff mot mig själv"

- Jag tänkte att jag måste ge allt jag har i mål, det får bära eller brista, säger Ebba Andersson till SVT om slutspurten.

- Jag försökte vara tuff mot mig själv och det kanske var därför som jag verkligen vågade gå ut i sista backen och ha sikte på mållinjen.

I och med insatsen i Holmenkollen ser Ebba Andersson, som ligger åtta totalt i världscupen, fram emot avslutningen i världscupen med stigande form.

- Det svarar bättre än vad det har gjort och det känns som att formen är på uppåtgående. Det är positivt inför den avslutande delen, säger hon.

Charlotte Kalla stod även hon för fin åkning och slutade på en femteplats medan Evelina Settling blev nia.