Kevin Gameiro jublar efter att ha gett Valencia ledningen med 1–0.

Effektivt Valencia slog Barcelona i cupfinal

Säsongen slutar i moll för Barcelona. Valencia utnyttjade sina chanser mot ett trögt motståndarlag där Lionel Messi var alldeles för ensam kreativ kraft. Den spanska cupfinalen slutade 2–1.

|

Trots att den spanska ligatiteln säkrades överlägset blir nog säsongen 2018/19 ihågkommen som en besvikelse för Barcelona. Den chockartade förlusten mot Liverpool i Champions League-semifinalen följdes upp av en ny smärtsam förlust – i cupfinalen mot Valencia i Sevilla.

Här fanns chansen att rädda lite av äran för den stjärnspäckade fotbollsklubben, men Valencia spelade smart och utnyttjade svagheter i Barcelonas försvar.

Kevin Gameiro gjorde 1–0 i den 21:a minuten sedan han skakat sig loss från Barcelonabacken Jordi Albas bevakning. Helt fri framför målvakten Jasper Cillessen sköt han otagbart i mål.

Bara drygt tio minuter senare gjorde Rodrigo Moreno 2–0 på nick. Samme Rodrigo hade chansen att ge Valencia ledningen redan i inledningen av matchen sedan Barcelona-backen Clement Lenglet spelat bollen rakt in i banan. Den hamnade i gapet på den fristående Valencia-anfallaren som rundade målvakten Cillessen och sköt mot ett tomt mål. Den gången kunde Barcelonaförsvararen Gerard Pique hinna fram och rädda på mållinjen.

Barcelona saknade bland annat anfallaren Luis Suarez och det märktes på anfallsspelet där det mesta måste kretsa kring Lionel Messi. Argentinaren hade flera chanser och kunde till slut reducera genom att slå in en stolpretur i tomt mål efter en hörna. Men närmare än så kom inte Barcelona.