Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Örebro fick jubla mot Mora.

Efter fajtingdebatten – Örebro vann premiären

I veckan levererade Örebrotränaren Niklas Sundblad säsongens första stora "snackis" i SHL genom att säga att han vill att ligan ska tillåta fajting. I premiären coachade han sitt Örebro till en säker seger med 4–2 mot Mora.

Det var i torsdags som DN publicerade en intervju med Niklas Sundblad där han ansåg att spelare skulle få ge igen efter en tackling och att reglerna skulle ändras så att slagsmål blev tillåtet.

Hockeysverige vaknade direkt. Debatten blossade upp och Niklas Johansson, sportchef i Örebro var en av många som tog avstånd från den åsikten.

Mindre bra uppladdning

Ingen bra uppladdning för Niklas Sundblad och hans lag inför premiärmatchen borta mot Mora. Trots det gick Örebro ut och gjorde en riktigt bra match. Efteråt ville inte Niklas Sundblad fortsätta debatten.

- Tyvärr (en kort paus) vill jag inte kommentera det längre. Vi pratade om det förra veckan. Nu släpper vi det, säger han.

TT: Hur reagerade spelarna på uttalandet som publicerades dagen innan premiären?

- Jag tror inte de påverkades något alls om jag ska vara ärlig. Det har inte varit något snack om detta. Men nu vill jag gå vidare.

Och det gjorde Niklas Sundblad och hans lag som vann klart och rättvist mot Mora, som aldrig riktigt kom in i matchen.

Örebro tog snabbt ledningen och dominerade den första perioden. I början av den andra ronden gick de från ledning med 1–0 till 3­–1 inom loppet av drygt sex minuter. Det avgjorde matchen.

Tränaren inte nöjd

Visserligen kunde Mora reducera till 3–2 när Mathias Bromé gjorde sitt andra mål när drygt fyra minuter återstod av matchen. Mora var på väg tillbaka men sänktes snabbt när Anton Hedman gjorde 4–2 i ett tomt Moramål.

- Jag var aldrig riktigt orolig eftersom det hela tiden kändes som att vi hade läget under kontroll. Det var värre i slutet av andra perioden då Mora hade lite hugg på oss, säger Niklas Sundblad och fortsätter:

- Detta var en bra start för oss och nu går vi vidare.

Moras tränare Mats Lusth var inte nöjd med lagets bjudningar:

- Alla våra baklängesmål var bjudningar. Det är inte bra. Nu måste vi verkligen prata och titta på detta. Det här håller inte i längden.

Ett problem för Mora är att laget radat upp förluster på försäsongen och förlorade direkt i premiären. Mats Lusth kunde efter matchen inte svara på när förlusterna börjar ta på självförtroendet:

- Jag kan inte sätta någon tid på det om det blir en vecka eller tre månader. Vi måste jobba på detta.

Trots vinsten drabbades Örebro av ett tungt besked. Centern Christopher Mastomäki tvingades lämna isen med en bruten handled.

- Det blir fyra veckors behandling sedan väntar ett par veckors rehab också, säger Örebros läkare Ulf Nordström till Hockeypuls.