Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Eriksson. Arkivbild.

Efter kritiken – RF-basen utreds

Riksidrottsförbundet, RF, har fått in 171 anmälningar mot ordföranden Björn Eriksson via sin visselblåsartjänst. Eriksson kritiseras för att sitta på dubbla stolar och ska nu utredas.

För knappt två veckor sedan inledde Expressen en granskning av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Efter publiceringarna har RF mottagit 171 anmälningar, via sin visselblåsartjänst, mot Eriksson.

Nu ska en advokatbyrå i Göteborg göra en oberoende utredning av RF-basen.

- Det handlar om att Björn, under den tid han är Riksidrottsförbundets ordförande, också har varit ordförande i Säkerhetsbranschen (en lobbyorganisation för vaktbolag). Visselblåsningarna handlar om att de här två uppdragen skulle vara oförenliga, säger RF:s förbundsjurist Elin Johansson till TT.

Sitter kvar

Bakgrunden är den oroliga våren i herrarnas fotbollsallsvenska. Enligt tidningen har Eriksson, haft ett finger med i spelet i polisens skärpning av säkerheten runt arrangemangen, och i förlängningen den så kallade villkorstrappan – något som väckt irritation bland många supportrar.

Björn Eriksson anser att han blivit orättvist behandlad, men accepterar utredningen. RF-ordföranden, som i maj blev omvald för ytterligare två år, sitter kvar på sin post och fortsätter sitt arbete.

"Titta framåt"

- Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet, säger 73-åringen till TT.

Både Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) har krävt en utredning.

- Nu vill vi titta framåt. Jag tror inte att det här leder till så väldigt konstruktiva resultat. Det är väl bättre att polisen, och de som är berörda, pratar med varandra och ser vad de kommer fram till, än att dra in oss som står utanför, säger Björn Eriksson.