Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson, till vänster, och Charlotte Kalla stod över Tour de Ski för att träna inför VM. I Falun på lördag är landslagsåkarna tillbaka i tävlingsspåren. Arkivbild.

Efter tävlingsuppehållet – stjärnduon tillbaka

Efter tävlingsuppehållet – på lördag gör Charlotte Kalla och Ebba Andersson comeback i Falun. Där ställs stjärnduon mot succéjunioren Frida Karlsson.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson nobbade Tour de Ski för att få en längre sammanhållen träningsperiod inför VM i längdskidor i februari.

I Kopparskidan, en nationell tävling på Faluns världscupbanor, är Sveriges två främsta distansåkare tillbaka i tävlingsspåren för ett 10-kilometerslopp.

- Ibland har vi åkt Skandinaviska cupen, som nu gick i Finland. Men då låg hon (Charlotte Kalla) på läger i Vålådalen. Därför blev det Falun, säger landslagstränaren Magnus Ingesson, som också är Kallas personlige tränare, till TT.

"Tung träning"

Han berättar att Kalla, som blev sjuk i samband med världscuptävlingarna i Davos, har varit frisk under helgerna.

- Hon har haft en tung träningsperiod med sikte på kommande världscup och VM. Träningen har fungerat som planerat. Därför kommer inte formen att vara den bästa i Falun. Det brukar inte vara så efter tung träning. Nu vill hon köra igenom kroppen inför bland annat världscupen i Otepää (19–20 januari). Sedan vill man ju alltid göra sitt bästa när man får nummerlapp på sig.

Ebba Andersson inledde världscupsäsongen med att rada upp topplaceringar, och har bland annat stått på pallen fyra gånger. Hon kommer till start i Falun med liknande träningsbakgrund som Charlotte Kalla.

- Även hon är nedtränad, men har varit frisk och träningen har gått bra. Ebba kommer nog inte att vara i världens VM-form till helgen, men man vet aldrig, säger Magnus Ingesson.

Juniorutmaning

Tävlingen, som krockar med världscupsprinten i Dresden, får en extra krydda genom junioren Frida Karlsson. Supertalangen krossade i helgen motståndet när hon vann en tävling i Skandinaviska cupen. I en intervju med Expressen hyllas 19-åringen av Tour de Ski-vinnaren, Norges Ingvild Flugstad Østberg.

- Jag har följt hennes resultat. Jag har aldrig träffat henne eller mött henne i något lopp, men hon har gått fantastiskt bra i Skandinaviska cupen. Hon måste få tävla i världscupen. Hon kommer att kunna hävda sig väldigt högt upp, tippar jag, säger Østberg.

Men Frida Karlsson är inte aktuell för de närmaste världscuptävlingarna. Det klargör Magnus Ingesson.

- Hon ska nu fokusera mot junior-VM (21–27 januari). Sedan får vi se vad som händer. Vi har redan sagt vad som gäller och behöver inte älta det mer, säger han.