Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska OS-kampanjens chef Richard Brisius talade när SOK hade presskonferens i Sofiatornet på Stockholms stadion.

"Efterfråga på längdspår i Stockholmsområdet"

OS ska inte vara för dyrt att arrangera. Därför ska så få nya arenor byggas. Och de som byggs måste kunna användas långt efter spelen.

Många OS-arrangemang i historien har kostat mer än de smakat. Men från och med vinter-OS 2026 ska riktlinjerna i Internationella olympiska kommitténs Agenda 2020 följas fullt ut. Då måste befintliga arenor användas i så stor grad som möjligt och nybyggena ha ett eftervärde på minst 35 år.

För Sveriges OS-kandidatur till vinterspelen 2026 innebär det att arrangemanget sprids ut. Stockholm är huvudort och övriga orter är Åre, Falun och lettiska Sigulda.

Det som behövs byggas nytt är en skidanläggning i Stockholm. Det finns två tänkbara ställen att förlägga anläggningen på, Hamra i Huddinge kommun och Gisslinge i Järfälla kommun.

- Det finns en efterfrågan på längdspår i Stockholmsområdet, som är världens största skidregion. Det finns ett skriande behov och det är många intressenter som vill vara med och stötta det här, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Tanken är att OS-arrangören enbart bekostar det som är temporärt som läktare och mediecentrum.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill också att en skridskoanläggning ska byggas, eftersom det finns ett stort behov av isytor i Stockholmsregionen. Var den i så fall ska byggas finns det flera alternativa platser för. Brisius säger att skälet till att ha flera olika tänkbara platser är för att få så låg risk för projektet som möjligt.

Därför finns det också flera tänkbara platser för en OS-by, där man ska använda redan befintliga bostäder, bostäder som det redan planeras för ska byggas. Tänkbara OS-byplatser är Järfälla, Huddinge och Flemingsberg.