Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Ekdal under VM-premiären mot Sydkorea.

Ekdal har respekt för omskakat Tyskland

Förlusten mot Mexiko skakade om tysk fotboll. Men Bundesligaproffset Albin Ekdal varnar för ett helt annat Tyskland på lördag.

Ekdal var lika förvånad som alla andra när han såg Mexiko taktiskt manövrera ut den regerande världsmästaren i söndags.

Men när gruppspelet summeras om en vecka kan den överraskande svaga tyska VM-premiären vara helt överspelad, ett gupp på vägen för det mäktiga Nationalmannschaft.

Eller inte.

Trots att ett svenskt landslag inte har slagit ett tyskt sedan 1978 och i tävlingssammanhang inte sedan VM-semifinalen 1958, tror och hoppas Ekdal att tyskarna kan få uppleva en ny svidande motgång på midsommardagen.

- Vi har varit stabila i de senaste matcherna, släppt in få mål och det är därifrån vi tar oss an matchen. Det är klart att vi ser på klipp hur Mexiko sårade Tyskland och vi ska försöka göra likadant.

Ekdal såg ett tyskt landslag han inte kände igen.

- Tyskarna brukar vara stabila, de brukar se ut som en lagmaskin som inte blir rädd eller orolig för något, men de insåg själva att "det här blir tufft". Mexikanerna var snabbare och piggare i nästan varje moment.

- Speciellt i första halvlek såg tyskarna lite skärrade ut och det är man inte van att se.

Inget konstigt

Ekdal är medveten om hur svaga resultat svenska landslag har när det kommer till tyskt motstånd, men tycker inte att det är något konstigt.

- Det kan ha att göra med att Tyskland är det största landet i Europa med enormt många fotbollsspelare. Det är en av de bästa ligorna i Europa och de har en stark tradition av att vara väldigt duktiga.

- På senare år har de varit en lagmaskin som alltid varit med i toppen i nästan alla mästerskap. De har en individuell skicklighet samtidigt som de har laganda och går sällan bort sig. Därför var det intressant att se matchen mot Mexiko. Där föll de bort ur sitt eget spel.

Normalt sett ska ett tyskt landslag slå ett svenskt, säger Ekdal. Men just därför var det skönt med svensk seger i premiären, säger han.

- Då kan vi gå in med gott självförtroende och en lugn mentalitet. Vi har stor respekt för Tyskland men vi vet att vi har chansen om vi går in och gör en riktigt bra match. säger Ekdal.

"Inte lika självsäkra"

TT: Vid den första samlingen i Stockholm sade du att uppfattningen i Tyskland var att Sverige är ett lag som ska köras över. Har den uppfattningen ändrats något, tror du?

- Det tror jag inte. De trodde nog att de skulle köra över Mexiko också, eller åtminstone vinna matchen. Jag tror inte att de är lika självsäkra. Inför VM var alla kaxiga och åtminstone i mitt lag sade de hånfullt att Sverige inte skulle ha en chans.

- Jag tror att de fortfarande tror på seger, men kanske inte en lika lätt sådan som de trodde för ett par veckor sedan.

En svensk seger på Fisjt-stadion betyder att VM är över för världsmästarna.

- Den tanken har slagit mig. Det är en häftig känsla att ha innan, men ännu häftigare efter. Det skulle vara en sensation och årets fiasko i Tyskland.

- Det skulle vara häftigt, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Först måste vi göra en felfri match för att ha en chans.