Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oliver Ekman-Larsson och hans lagkamrater jublar efter Arizonabackens mål. Nu väntar USA i semifinal.

Ekman-Larsson: Kane har många styrkor

Semifinalplatsen bärgades efter en rysare mot Lettland. Nu väntar USA – som anförs av superstjärnan Patrick Kane.

När 6.27 hade gått av den tredje perioden mot Lettland i kvartsfinalen lyfte backen Oliver Ekman-Larsson in 3–1 till Sverige i numerärt överläge. Ett mål som visade sig bli matchavgörande i Royal arena efter att Lettland reducerat med knappt tio minuter kvar att spela.

- Skönt att göra mål, säger Oliver Ekman-Larsson.

- Det var väl inget skönlir, men samtidigt visste vi att det skulle bli en svår match mot ett bra Lettland. Det är därför de är i kvartsfinal, fortsätter Arizonabacken.

"Försvara som en femma"

I semifinalen på lördagseftermiddagen väntar ett betydligt tuffare motstånd i Köpenhamn i form av USA. Amerikanerna slog Tjeckien med 3–2 efter att den 29-årige superstjärnan Patrick Kane, Chicago, svarat för två riktiga klassmål. Den trefaldige Stanley Cup-mästaren är noterad för 19 poäng – åtta mål och elva assist – på åtta VM-matcher i Danmark.

- Det blir tufft. Jättemånga bra spelare i det laget. Framför allt Kane. Det gäller väl att hålla koll på honom, säger Ekman-Larsson, som med sitt Arizona möter Kane och Chicago tre gånger per grundseriesäsong i NHL.

TT: Hur håller man koll på Kane då?

- Jag tror inte att något lag kan sätta en spelare på honom. Vi får jobba som ett lag och försvara som en femma. Det är väl det som kommer att göra att vi har en chans att vinna mot USA.

TT: Vad är hans styrkor?

- Det är många styrkor. Han är bra på skridskorna, passningsläggare och kan göra mål. Jag kan stå här hela dagen, säger Ekman-Larsson med ett leende.

"Vi har duktiga backar"

Nashvillebacken Mattias Ekholm, som spelade fram till klubbkamraten Viktor Arvidssons 2–1-mål mot Lettland, ser fram emot semifinalen mot USA.

- Det ska bli kul. De har ju varit ett bra lag i turneringen så det gäller för oss att komma upp lite mer än i dag. De har några riktigt bra spelare framåt. Så det gäller att vi stänger ner dem – då har vi goda chanser, säger Ekholm.

Eftersom Ekholms Nashvilles spelar i samma division som Chicago möts NHL-klubbarna fyra, fem gånger under en grundseriesäsong.

TT: Hur stoppar man Patrick Kane?

- Det är väl de gamla klyschorna. Det gäller att ligga nära och ta bort hans tid och utrymme. Här har han lite mer tid och utrymme i och med att isen är större. Han är en duktig spelare så klart, men jag tycker att vi har ganska duktiga backar också, säger Mattias Ekholm.