Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Rost vann EM-guld efter att Sverige lämnat in en protest. Arkivbild.

EM-guld efter protest för Erik Rost

Erik Rost vann EM-guld i skidorientering – men först efter en svensk protest. Tove Alexandersson missade däremot medalj efter en rejäl miss av den svenska stjärnåkaren.

När Erik Rost kom i mål med snabbaste tiden i herrarnas långdistanslopp visade det sig att en av kontrollerna saknades i hans stämpelpinne. Kontrollen fanns dock i den extrapinne som åkarna har med sig i EM i Velingrad.

Rost diskades först, men till slut korades han ändå som segrare efter att Sverige protesterat mot diskningen. Tvåa blev bulgariske hemmaåkaren Stanimir Belomazhev, 51 sekunder bakom Rost.

"Nervöst, såklart. Det är en väldigt speciell situation, men det är skönt nu för jag är trots allt den som åkt bäst och varit starkast i dag. Jag hade ju alla kontroller så det hade varit snopet att inte vinna", säger Rost, som är regerande världsmästare på distansen, i ett pressmeddelande.

För Tove Alexandersson tog det stopp efter tre raka guld tidigare i EM. Hon inledde visserligen långdistansen på bästa sätt och var i ledningen med nästan minuten före ryskan Marija Ketjkina efter 3,7 kilometer. Men sedan kom en ordentlig miss och vid nästa tidspassering, vid 9,5 kilometer, var svenskan bara åtta, nästan sju minuter bakom Ketjkina – som höll undan för alla och tog guldet.

Alexandersson körde upp sig till femte plats men var 7.54 bakom ryskan. Det blev ändå en svensk medalj, ett silver genom Magdalena Olsson, 3.38 bakom Ketjkina. Det var Olssons andra silver, det första kom i lördagens sprint. Bronset gick till ryskan Anastasia Kravtjenko.