Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Armand Duplantis hoppas få slå sin idol Renaud Lavillenie.

EM-målet en pallbild med idolen

Armand Duplantis hoppas inte bara på medalj i EM. Stavhoppartalangen hoppas också få stå på prispallen tillsammans med sin idol Renaud Lavillenie.

Fransmannen var Duplantis stora förebild som liten grabb. Han hade idolbilder på Lavillenie på väggarna i pojkrummet och försökte även efterlikna hans teknik.

Och det gör han fortfarande.

- Vi har nog ganska lika fysik och jag har nog ungefär samma stil som hoppare som han, även om alla hoppare har sin egen stil. Han är den största inspirationskällan för mig och jag ser upp till honom och det han har gjort, säger Duplantis om 31-åringen som vunnit EM tre gånger och har ytterligare fem VM-medaljer.

- Det är en ära att få tävla med honom.

Ses som affischnamn

I framtiden kan Duplantis bli den som unga stavhoppare vill efterlikna. Enligt friidrottstidningen Track & Field är Duplantis till och med en av de unga stjärnor som skulle kunna bli friidrottens affischnamn efter löparstjärnan Usain Bolt som slutat.

- Det är ju inget jag tänker på, men om jag kan få fler att gå på tävlingar och göra friidrotten mer populärt – då har jag gjort mitt jobb väl, då är det succé. Det är ju ändå underhållning som vi håller på med, säger han.

Track & Field har också listat Duplantis som ett av de stora hoppen inför OS i Tokyo 2020. Det är säkert något som Duplantis själv ser som rimligt. Han tror inte att han är den där ungdomsstjärnan som sedan inte lyckat ta steget till senior.

- Jag hoppas jag kan gå från att vara den som är bra för sin ålder till att vara bra generellt. I fjol började jag bli ett hot mot de allra bästa och i år är jag på den nivån.

Siktar på världsrekordet

Duplantis är världsfyra just nu och endast Lavillenie och polacken Piotr Lisek har i år hoppat högre av européerna. Duplantis har i år hoppat över 5,80 i tio av tolv tävlingar.

- Det jag gjort i år är en smakbit av det jag vill uppnå när jag blir lite äldre. Jag vill självklart göra det bra i EM, men jag har större mål i framtiden. Jag tror inte att jag peakar vid 18 års ålder, säger han.

- Om jag inte sa att jag siktar på världsrekordet skulle jag ljuga, det är definitivt möjligt. Men det kommer inte att ges till mig, det kommer att bli svårt att nå. Och först måste jag ta sex meter och bli stabil på höjder på sex meter.

Han berättar att Lavillenie sagt till honom att han behövde bli stabil på 5,80 för att bli en sexmetershoppare.

- Så sex meter kommer, förr än senare hoppas jag. Men nu i EM handlar det inte om höjd. Jag skulle gärna hoppa bara 5,20 om det räckte till medalj, säger han med ett skratt.