Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Andersson har ingen brådska att lämna Ryssland. Han har packat för ytterligare två veckors VM-äventyr.

En match i taget men packat för Moskva

Förbundskaptenen Janne Andersson ser aldrig längre än till nästa match, närmast åttondelsfinalen mot Schweiz. Eller? Den personliga packningen är hur som helst anpassad till minst två veckors vistelse till i Ryssland.

Karg och tvär är att ta i, det är han sällan. Men nog var han lite mer fåordig och mer återhållsam än vanligt på den obligatoriska, internationella presskonferensen dagen före åttondelsfinalen mot Schweiz i S:t Petersburg?

Det var knappa 20 minuter – tillsammans med lagkaptenen Andreas Granqvist på podiet – som handlade om eventuella straffar, vad han tycker om Schweiz, om att så många stora fotbollsnationer fått lämna mästerskapet, om Gustav Svensson spelar i stället för Sebastian Larsson och om han som ny på posten sommaren 2016 kunde föreställa sig att sitta här i S:t Petersburg två år senare, vilket han naturligtvis inte kunde.

Och en hel del annat.

Vart bär det härnäst?

Det mesta har redan sagts, de flesta frågor har redan ställts. Kvar är de sista matchförberedelserna och sedan 90 eller 120 minuter eller 120 minuter följt av straffar. Och beskedet om vart det bär härnäst: Österut till en kvartsfinal i Samara eller västerut och hem till Stockholm på andra sidan Östersjön?

Det senare och Janne Andersson kan packa upp rena kläder i radhuset på Lidingö. I en intervju med Hallandsposten säger han att innehållet i resväskorna är tänkt att räcka hela vägen fram till och över finalen i Moskva den 15 juli.

Tidigare har avgående landslagschefen Lasse Richt påpekat att det finns en noggrant lagd plan som sträcker sig hela vägen.

- Jag tror aldrig att jag lagt ned så mycket tid på förberedelser som det här mästerskapet, men det beror på avstånden. Vi har varit på alla spelorter, arenor och hotell. Vi har varit på alla spelorter för åttondelsfinalerna. Det har vi inte varit tidigare, sade han inför avresan till Ryssland.

"Något som inspirerar"

Det som en och annan förmodligen skrattade åt för någon månad sedan ser nu ut som en allt mer klok planering. Seger mot Schweiz och England eller Colombia väntar. Svårt motstånd, men inte omöjligt. Och i en eventuell semifinal? Kroatien eller Ryssland.

En efter en har de stora fotbollsnationerna rasat ut ur världsmästerskapet. Tyskland, Spanien, Portugal och Argentina är borta. Och på den ena halvan av slutspelsträdet – där Sverige befinner sig – kan de kvarvarande lagen inte stöta på Brasilien, Belgien, Uruguay eller Frankrike förrän i finalen i Moskva den 15 juli.

I de banorna – och så långt framåt – är Janne Andersson inte intresserad av att tänka. Däremot har han noterat skrällarna.

- Vi är fullt fokuserade på vår match, på vår process. Men det har varit fascinerande resultat, det visar att det inte alltid är de största nationerna som vinner matcher. Det är i så fall något som inspirerar, säger han.

- Men rent konkret för oss, i vår process, är det inget som påverkar.

Lagkaptenen Andreas Granqvist instämmer.

- Det är många lag som har åkt ut som vi inte trodde skulle åka ut, men vi fokuserar på oss själva och vår egen prestation. Sedan får vi se vad som händer, säger Granqvist.