Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Montén har en del att stå i inför turneringen.

En match kvar – sedan måste tre spelare lämna

VM i Kanada närmar sig för förbundskapten Tomas Montén och Juniorkronorna. För Montén handlar de kommande dagarna om att dels förbereda laget, och dels ge tre spelare besked om att de måste lämna truppen.

Juniorkronorna har precis avslutat sitt sjunde av åtta träningspass inför junior-VM med start på annandagen. Laget börjar ta form och ett beslut om vilka spelare som måste lämna ska tas senast på juldagen. Men först ska en sista träningsmatch mot Danmark spelas natten till söndag svensk tid.

- Träningar i all ära, men det är matchsituationer som är nyttigast. Vi får testa vårt spel och de enheter som spelar ihop, och sen även titta på spelare, säger Tomas Montén på telefon från Kelowna, Kanada, där laget befinner sig.

- Vi har ju några spelare som ska lämna. Det är mycket det, att titta på vilka fungerar och som vi känner kan göra resan över JVM, fortsätter förbundskaptenen.

TT: Har ni en bild av vilka spelare som får lämna?

- Nej, det har vi inte. Vi ska sätta oss efter matchen när vi har en dag ledigt och så får vi se vad vi känner därifrån.

Sjukdom på backsidan

Det är främst på backsidan som det har hänt saker under lägret. Den annars givne backen Timothy Liljegren är fotskadad och har tvingats lämna återbud. Ersättaren Philip Broberg, som kallades in ifall Liljegren skulle behöva tacka nej, har imponerat.

Mot Danmark kommer Jakob Ragnarsson inte att vara tillgänglig på grund av sjukdom. Tidigare har den offensive backen Adam Boqvist varit småskadad. Han missade träningsmatchen mot Ryssland i onsdags, men har tränat för fullt de senaste dagarna.

- Vi har åtta backar här, och vi ska ha sju. Timothy visste vi skulle vara ett frågetecken, och det var därför vi tog med oss åtta backar hit, för att inte riskera att stå kort. Vi får titta på matchen mot Danmark och bedöma helheten, och vad vi tycker och tänker om det som kommer framöver, säger Montén.

Juniorkronorna har haft sitt förläger i Kelowna, men reser under lördagen till Chilliwack där träningsmatchen mot Danmark spelas. Den första gruppspelsmatchen spelas mot Finland på annandagen i Victoria nära Vancouver, och förberedelserna börjar därmed gå mot sitt slut.

Förberedelser som Montén är nöjd med.

- Det har varit bra. De här dagarna vi har här är ju otroligt viktiga, dels för att komma in i spelet och dels för att komma in i tidsskillnaden och allt vad det innebär. Det är en otroligt viktig camp, säger han.

"Försvarsspelet kan bli bättre"

Matchen mot Danmark blir den andra och sista träningsmatchen inför turneringen. Den första, mot Ryssland i onsdags, vanns med 4–2. För Montén finns det både bättre och sämre saker att bygga vidare på.

- Det var en bra värdemätare. Vårt försvarsspel kan bli bättre. Anfallsspelet och spelet med pucken var bra, så det försöker vi givetvis belysa och ta med oss längre fram, säger han.