Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liverpools tränare Jürgen Klopp och stjärna Mohamed Salah måste få till det mot Napoli om det ska bli mer spel i Champions League. Arkivbild.

Engelska giganterna vacklar mot repen

Liverpool och Tottenham kämpar i den engelska ligatoppen. Men i Champions League-spelet kan de engelska storheterna få lämna scenen redan efter den här veckan. Båda lagen har svåra måstematcher som kan avgöra hela säsongen.

I Storbritannien rör sig dessa dagar det mesta om en brexit-omröstnings vara eller inte vara.

Att Liverpool har radat upp segrar hemma i England och efter helgen är enda lag i Premier League med en nolla i förlustkolumnen bryr sig Europa inte om – i det internationella spelet har det bara blivit sex poäng på fem matcher. Förluster mot alla tre motståndarna i Champions Leagues grupp C har gett Jürgen Klopps lag ett prekärt utgångsläge inför gruppavslutningen.

Hemma på Anfield måste det bli seger mot tabellettan Napoli, med 1–0 eller med två eller fler mål. Annars riskerar laget att fiaskoartat krascha ut ur det internationella spelet och till och med missa tröstchansen i Europa League.

Ber om publikstöd

- Vi var inte bra borta mot Napoli så först och främst vill vi visa att vi är bättre än så, säger Klopp på en presskonferens inför matchen.

- Så vi måste be publiken på Anfield ställa upp igen och de borde hjälpa oss, för det är en stor match, en riktigt, riktigt stor match.

Klopp försvarar samtidigt sin stjärna Mohamed Salah, som inte alls hittat målformen i höstens europaspel. Egyptiern har bara gjort ett mål, i 4–0-segern över Röda Stjärnan. Att Salah skulle ha tappat målkänslan har tränaren aldrig oroat sig för, inte ens för en sekund, säger han.

- Jag är intresserad av ögonblicket men jag dömer aldrig ögonblicket för det är bara en liten del av allt vi gör, säger Klopp filosofiskt om sin stjärna, som i lördags gjorde tre mål mot Bournemouth l ligaspelet.

Messi vilar?

Tolv lag är redan klara för åttondelsfinal, men inte heller Tottenham tillhör den skaran. I svåra grupp B, där även Barcelona och Inter ingår, ligger laget från norra London visserligen på andra plats. Men för att hålla den måste laget göra ett bättre resultat borta mot Barcelona än vad Inter gör hemma mot avsågade PSV Eindhoven. Att laget till skillnad från Liverpool åtminstone som sämst är klara för spel i Europa League till våren är en klen tröst.

Svårt läge? Ja. Men det kan bli lite lättare om uppgifterna att den redan klara gruppvinnaren låter Lionel Messi vila stämmer. Dessutom vet Spurs-tränaren Mauricio Pochettino hur man vinner på Camp Nou. Det var där han tog sitt livs första seger som tränare på hög nivå, med Espanyol 2009.

- Vi måste vinna och förtjänar att vinna. Vi går in för seger med 200 procent. Vi kommer dit så bra förberedda vi kan vara, Barcelona är ett av de bästa lagen i Europa, säger Pochettino till AFP.