Engqvist tillbaka efter hjärnskakningen

Sviterna av en hjärnskakning gjorde att han missade hela slutspelet förra säsongen. Nu är Andreas Engqvist fullt återställd och nybliven lagkapten.

ANNONS
|

Andreas Engqvist ser förväntansfull ut med SHL-säsongen mindre än en vecka bort. Det är inte så konstigt. Han, djurgårdaren, är ny lagkapten – "en pojkdröm", som han beskriver det.

- När man var liten var det en dröm att få spela i Djurgården – att nu få äran att vara kapten också, det är stort för mig, säger han.

Men det var inte länge sedan tillvaron var betydligt mörkare för 30-åringen.

ANNONS

I bortamötet med Mora den 26 december i fjol drabbades Andreas Engqvist av en hjärnskakning. Han gjorde comeback efter 20 matchers frånvaro, men bara fyra framträdanden senare kom känningar av huvudvärken tillbaka – och han missade hela SM-slutspelet, där Djurgården nådde semifinal.

Engqvist berättar om en vår som emellanåt var tuff.

- Det var huvudvärk, man var lättretlig och hade inte bästa energin till att göra vardagliga saker heller. Sedan gick det i perioder, vissa stunder mådde jag ändå helt okej, säger han.

"Hockeyabstinens"

Det var andra året i rad som hans säsong avslutades efter en hjärnskakning; hösten 2016 blev det bara tolv matcher med Salavat Julajev i KHL innan det var färdigspelat.

TT: Fanns det tankar på att karriären skulle vara över?

- Det är klart att jag i början kände: "Igen?". Men sedan blev det bättre och då fick man helt andra tankar. När jag mådde bra fanns det inga tvivel på att vilja försöka köra igen.

ANNONS

När Djurgården återsamlades i maj hade symptomen försvunnit, och Engqvist säger att han hade ett sug efter att spela som närmast går att beskriva som "hockeyabstinens".

- Det var en tuff tid efter smällen, så det är verkligen skönt att känna att det har släppt och att man kan spela. Det är bara det man vill göra.

Huvudskador och hjärnskakningar har varit brännande ämnen i hockey-Sverige de senaste åren. Bara förra säsongen tvingades Frölundas Sean Bergenheim och Färjestads Ole-Kristian Tollefsen lägga av på grund av återkommande problem.

- Det är verkligen hemskt att läsa om och inget man vill uppleva, säger Engqvist.

- Men nu när man mår bra så är det inget man tänker på. När man spelar tänker man inte alls på det.

ANNONS

"Försöker göra allt"

Inför säsongen har SHL infört ett hjärnfunktionstest – "baseline/impact-test", som länge använts i NHL – som kompletterar de redan befintliga arbetsmetoderna. Andreas Engqvist tycker att ligan gör det de kan i ett svårt ärende.

- Jag var i KHL tidigare och där tycker jag att SHL är mycket längre fram. Nu när man börjar med de här baseline-testerna så känns det verkligen som att man försöker göra allt för att spelarna ska bli lite tryggare.

- Sedan får man försöka hitta vägar för att minska antalet smällar mot huvudet och allt det där. Men det kommer ju alltid att förekomma.

TT: Hårdare straff, som infördes förra säsongen – är det rätt väg att gå?

- Jo, det tror jag ändå. Att man på något sätt avskräcker. Men det är svårt, det är ju ingen som vill skada någon.

ANNONS

TT: Krävs det större medvetenhet bland spelare och ledare?

- I sådana fall i ung ålder, att man undervisar hur man tacklar och även hur man tar emot tacklingar.

TT

Fakta: Andreas Engqvist

Född: Den 23 december 1987 i Stockholm.

Ålder: 30 år.

Längd: 190 centimeter.

Position: Center.

Klubb: Djurgården (sedan 2017, även 2005–2010).

Övriga klubbar: Spånga (2003–2005), Montréal Canadiens (2010–2012), Hamilton Bulldogs (AHL, 2010–2012), Atlant (KHL, 2012–2014), CSKA Moskva (KHL, 2014–2015), Salavat Julajev (2015–2017).

Meriter: SM-silver med Djurgården (2009–2010), VM-brons med Tre Kronor (2010).

Andreas Engqvist om...

... vilket Djurgården publiken kommer att få se den här säsongen, med tanke på den stora spelaromsättningen:

"Vi kommer spela på samma sätt. Vi har en ganska klar bild av hur vi vill spela och vad som gör oss bra. Vi har tappat många bra men fått in många bra också. Sedan har vi många unga bra i laget som blir ett år äldre och kanske lite mer bekväma i SHL-kostymen, så de kommer ta stora kliv för oss i år."

... Djurgårdens målsättning den här säsongen:

"Vi hade en riktigt bra säsong förra året och sedan har vi många nya spelare. Men man vill alltid bli bättre – vi vet att det är en lång säsong och vi vill vara med där uppe, och vi vill utmana i slutspelet. Vi försöker alltid förbättra oss och ta ett kliv till."

... återvändande stjärnan Dick Axelsson, som han har matchats ihop med?

"Det är en grym hockeyspelare. Vi har tränat på försäsongen en del. Det känns kul om man kommer få spela med honom."

ANNONS