Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Mabergs satte tonen för den svenska premiärsegern med att släppa lag Hasselborgs första sten i OS-sammanhang.

Enkel premiärseger – nu väntar Kanada

OS-premiären slutade med en lätt 9–3-seger mot Danmark. I nästa match väntar medaljkonkurrenten Kanada.

OS-debutanterna i lag Anna Hasselborg visade inga som helst nerver i öppningsmatchen mot Danmark i Gangneung curlingcenter i Sydkorea.

Lugnt, säkert och metodiskt utnyttjade spelarna danskornas misstag – i första och i tredje omgången – och gick upp till en 3–0-ledning.

- Ja, det kändes som att vi var lite närmare i kommunikation, isläsning och hur vi lade dit stenarna. Vi hade snäppet bättre koll, sade Sofia Mabergs i det svenska laget.

"Superskönt"

Med tvåpoängaren i femte tog Sverige ett klart grepp om matchen och med en ny tvåa i den följande omgången var matchen i princip över. Efter ännu en tvåa, i åttonde omgången, gav Danmark upp.

- Det var superskönt och superviktigt att vi fick komma in med en bra start, sade Sofia Mabergs.

- Det var en stabil match, en skön förstamatch.

För debutanterna Anna Hasselberg, Sara McManus och Mabergs, samt OS-erfarna Agnes Knochenhauer, var det även ett bra istest inför torsdagens möte med medaljkonkurrenten Kanada.

- Vi fick slå många olika slag och fick lära oss isen. Det kändes väldigt bra, sade Mabergs.

"En bra start"

TT: Vad lärde ni er?

- Vi lärde oss isen, hur den fungerade i olika farter. Nu har vi lite skönare känsla kring hur lätt och hur tungt det går samt hur det curlar, sade hon.

- Vi hade några missar, men det är sådant som kommer. Vi lär oss fortfarande och det här var en bra start för att komma in i turneringen.

TT: Hur ser du på matchen mot Kanada?

- Det är en tuff match, absolut. Det är ett av de svåraste lagen vi kommer att möta. Vi måste gå ut på tå och verkligen ta vara på vad vi lärde oss av den här matchen, och så ska vi se till att ge dem en match.

För 24-åringen blev debuten i OS-sammanhang något extra. Hon fick äran att öppna mötet med Danmark – trots att hon egentligen inte ville spela första stenen.

- Jag sade till Anna (Hasselborg): "Låt mig inte köra första stenen, det kan de få göra". Men det fick jag göra ändå. Det var kul. Det var skitkul, sade Mabergs och tyckte även det var skönt att laget fick en behaglig start på turneringen.

- Jag trodde det skulle vara mer adrenalin men det kanske kommer senare. Det här var en ganska skön och lugn match.