Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

William Nylander kommer hem igen till Toronto, efter ett utdraget kontraktsbråk. Arkivbild.

Expert: Nylander kan bytas bort

Den unga hockeystjärnan William Nylander är redo att komma hem till spel i Toronto. Frågan är om han blir kvar, med flera dyra spelare som saknar kontrakt för nästa säsong.

I elfte timmen kom William Nylander överens med den kanadensiska klubben Toronto. Strax innan tidsgränsen för om han skulle få spela i den nordamerikanska ligan över huvud taget den här säsongen gick ut var parterna överens.

Nylander, som under hösten tränat med AIK:s juniorer, visade på sociala medier att Torontoväskan var packad, och skrev att han nu kommer hem igen.

- Jag vill stanna i Toronto med alla spelare som vi har och vi har ett fantastiskt lag. Jag ville inte riskera det genom att skriva under ett övergångsavtal och sedan inte få stanna, säger han enligt Toronto Sun.

Gare Joyce, skribent vid kanadensiska Sportsnet och författare till en bok om Torontos unga stjärnor, säger att något var tvunget att hända, och att det skulle vara otroligt om Nylander inte spelat i NHL den här säsongen

- Men att skriva kontrakt med honom är bara ett stopp på vägen. Det löser inte pusslet, säger han över telefon till TT.

Många stjärnor

Toronto har nämligen det delikata problemet att man har för många unga, lovande stjärnspelare. Mitchell Marner och Auston Matthews saknar kontrakt för nästa år. Och med tanke på den förstnämndes 38 poäng hittills under säsongen, och den sistnämndes stjärnstatus, lär det bli en dyr historia.

- Det sammantaget gör att matematiken är fienden, säger Joyce, och syftar på det lönetak som Toronto måste hålla sig under.

Lägg till att Toronto skrev på med dåvarande Islandersstjärnan John Tavares i somras för 11 miljoner dollar om året.

- Han är ett bra tillskott – men också ett sänke, säger Joyce, och syftar på den ekonomiska problematiken.

Enligt Toronto Suns beräkningar innebär det att Nylander, Tavares, Matthews och Marner tillsammans äter upp halva lagets budget.

Ytterligare ett problem, om man vill se det så, är att Toronto har flera bra centers i Matthews, Tavares och Nazem Kadri.

Joyce beskriver William Nylander som lagets bästa spelare mot slutet av den förrförra säsongen.

- Jag tror att Nylander på sätt och vis spelade på fel plats förra säsongen. Han såg sig själv som en center, men spelade på Matthews kant, där han förvisso jobbade hårt och gjorde sitt bästa. Men om han inte spelade i Toronto kanske han skulle göra mer nytta som center. Det skulle kunna vara väldigt värdefullt för någon annan, säger Joyce och fortsätter:

- Men å andra sidan har han chansen att vinna nu med ett väldigt skickligt lag.

När Nylander saknats på isen under två månader har det också visat sig att Toronto klarat sig rätt bra ändå.

- Det har inte varit alltför stor förlust. De ligger högt upp i konferensen, säger han.

I Toronto kanske Nylander får nöja sig med att vara fjärde bästa forward, där han i någon annan klubb skulle kunna vara den bästa, enligt Gare Joyce.

För svårt pussel

Han tror till slut att det ekonomiska pusslet blir för svårt att få ihop för klubben.

- Jag tror att vi kommer att vi kommer att se att Nylander byts bort mot en försvarsspelare som har en lägre lön. Det kommer kanske inte vara så populärt i Toronto, men det kan vara nödvändigt, säger Joyce, och tror att det är möjligt att det sker redan den här säsongen.

Han tror däremot inte att Nylanders anseende skadats av kontraktsbråket, i ögonen på supportrarna.

- Jag är säker på att han kommer att få ovationer när han spelar sin första match i Toronto.