Expert: OS borde få guld i diplomati

Det enade hockeylaget, invigningen under gemensam flagg och inte minst den välsynkroniserade nordkoreanska hejarklacken som också har hejat på Sydkorea. De sportsliga tecknen om ett enat Korea under OS har fått rejält politiskt genomslag – i positiv riktning.

ANNONS
|

De rör sig nästan overkligt synkroniserat, hejar taktfast trots rejäla sportsliga motgångar och har väckt enorm uppmärksamhet. I Pyeongchang fortsätter den nordkoreanska klacken att vara ett hett samtalsämne. Klacken på omkring 230 unga kvinnor som även kallas Army of beauties, till viss del ett medievapen, har inte bara stöttat Nordkorea utan även hejat fram Sydkoreas herrhockeylag.

- Klacken är speciellt utvalda tjejer som ska visa det positiva med Nordkorea, säger Niklas Swanström, analytiker vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

ANNONS

Och positiv uppmärksamhet har klacken fått. Trots att västvärlden kan uppfatta klacken som stel – den reagerar inte alltid på annat som händer i arenan och fortsätter att heja när matcherna är slut – råder andra åsikter i Nordkorea.

- Det ser maskinellt ut för oss, men för nordkoreaner är det positivt och signalerar disciplin och värdighet, säger Swanström.

Förundrade sydkoreaner

Sydkoreanen Hatsal Kim är 26 år, har just tagit universitetsexamen och är i Pyeongchang för att jobba under OS. Att överhuvudtaget se nordkoreaner här är en ovanlig syn, berättar hon.

- Det är ganska coolt att se nordkoreaner som är här rent fysiskt. Men vi ser otroligt stora skillnader i vad de gör och hur de gör saker jämfört med oss, säger hon.

TT: Hur menar du?

- Det känns ganska konstigt och jag kan inte hålla med dem när de dyrkar sin diktator. Men jag förstår ju samtidigt varför de gör det. Och det är häftigt hur duktiga hejarklacken är på sitt jobb, hur de gör allt exakt samtidigt och tar det på så stort allvar.

ANNONS

De sportsliga närmandena länderna emellan tycker hon är positiva – även om många tyckte det var synd att Sydkoreas hockeylag blev sämre när nordkoreanskorna kom in i laget.

- Men det kanske har andra inslag, det sänder signaler om att det finns en chans att återförenas. Eller åtminstone förbättra förhållandena mellan våra länder.

OS skapar dialog

Även Niklas Swanström säger att OS har inneburit att samtal har öppnats upp. Att till exempel USA:s vicepresident Mike Pence är villig att prata med Nordkorea anser han vara "oerhört positivt".

- Jag tycker OS borde få guld i diplomati. Det är det här OS ska medverka till, att skapa dialog och kommunikation. Att det skulle bli dialog var uppenbart, men så här positivt, ett sådant här genomslag – det var en positiv överraskning. Framför allt viljan från Sydkorea att kompromissa och lyfta fram Nordkorea på ett konstruktivt sätt, och att Nordkorea har engagerat sig och fört dialog om de här frågorna.

ANNONS

Frågan är hur långt det räcker efter OS. Hatsal Kim tror att OS får betydelse, att stämningen länderna emellan kan ändras.

- Kanske att deras ledare föreslår att de vill möta vår president, och kanske kan det innebära positiva förändringar. Att det finns en chans att ändra på ländernas förhållande till varandra.

Swanström är mindre positiv.

- Vi lär se en dialog och framsteg, men många överskattar kanske hur långt det här kan leda. Det kommer att bli militärövningar, och där kan vi hoppas på att det blir justeringar i form av till exempel en mindre övning eller annat för att minska intensiteten i konflikten, säger han.

Pyeongchang, TT:s utsända
ANNONS