Experten Nina Baresso vill se 19-åriga Klara Lundquist leda Sverige under EM. Arkivbild.
Experten Nina Baresso vill se 19-åriga Klara Lundquist leda Sverige under EM. Arkivbild.

Experten inför EM: Peta Eldebrink

Före detta landslagsstjärnan Nina Baresso tippar Sverige till kvartsfinal i basket-EM. Men bara om förbundskaptenen Francois Gomez vågar bänka lagkaptenen Elin Eldebrink.

ANNONS
|

När EM drar igång möter Sverige Montenegro i den allra första matchen i hela mästerskapet, sedan väntar Tjeckien och Frankrike.

- När Sverige spelar första matchen, så kommer det att sätta tonen för turneringen, så får vi får se vad de går för. Vi har det bästa svenska laget någonsin, men spelet har inte sett jättebra ut under träningsmatcherna, säger Nina Baresso, numera expert på Radiosporten.

ANNONS

- Jag ställer höga krav på det svenska laget och kan de inte spela bättre än i träningsmatcherna, då går vi inte ens vidare från gruppspelet. Men jag måste tro det och tippa med hjärtat, och då blir det kvartsfinal.

"Pusselbitar"

TT: Vad får dig att tveka?

- Jag trodde att de skulle få ihop sina pusselbitar bättre. Gör man 29 poäng mot Spanien är det här inte mycket att hurra för. Jag har inte sett den där harmonin i laget som Sverige hade 2013 (då Sverige kom sjua i EM).

- Det är många fler stjärnor i laget i dag än vi hade då, och jag har inte sett att Sveriges stjärnor kan spela tillsammans. De tar ut varandra litegrann. Jag kan inte riktigt se att någon leder på riktigt, att någon lyfter de andra spelarna.

ANNONS

TT: Vad talar för Sverige?

- Vi har längd och tyngd under korgarna som vi inte haft tidigare i Amanda Zahui, Regan Magarity och Louice Halvarsson.

Zahui nyckelspelare

TT: Och emot?

- Minus är vårt trepoängskytte som inte riktigt finns överhuvudtaget. Sverige måste få i mer poäng utifrån och inte bara söka de här stora spelarna.

TT: Vem är Sveriges viktigaste spelare?

- Amanda (Zahui) är självklart nyckelspelare, sen tror jag våra guards måste lyfta sitt eget spel. Vad jag sett tidigare fungerar spelet bättre när Klara (Lundquist) är inne på planen, mer än när Elin Eldebrink är inne. Det blir mer flyt i spelet, bollen går snabbare mellan spelarna. Jag hoppas han vågar satsa på henne, jag tror hon är redo för den uppgiften. Får hon bara chansen så tar hon den.

ANNONS
Riga, TT:s utsända

Fakta: Sveriges motståndare i EM

Montenegro

Rankat 24:a i världen är Montenegro det lag som i alla fall på pappret ska stå för det lättaste motståndet. Lägg där till skador på flera stjärnspelare och att landets bästa spelare Jelena Dubljevic inte kommer till spel.

Laget leds av förra storstjärnan Jelena Skerovic, som tog rollen som förbundskapten i januari då Roberto Iniguez fick sparken.

Spelaren att hålla koll på är amerikanskfödda centern Glory Johnson som med sitt fysiska spel snittat närmare 18 poäng och 13 returer i kvalet.

Tjeckien

Efter ett imponerande kval, har Tjeckien precis som Sverige gått knackigt i förberedelserna.

Det unga laget, rankat tolva i världen skulle vara en väldigt tuff match för Sverige i vanliga fall, men nu kommer laget till spel utan de tre skadade toppspelarna Julia Reisingerova, Alena Hanusova och Kia Vaughn.

I stället får syskonen Katerina och Karolina Elhotova steppa upp ordentligt om EM ska bli roligt för tjeckerna.

Frankrike

Stor favorit till att vinna gruppen och även en av favoriterna till att ta hem hela mästerskapet.

Har tappat en hel del rutin, men fyllt på med många spännande talanger.

Frankrike, som är rankat fyra i världen, är nog det lag som längtar allra mest efter att ta hem EM, efter tre raka silver.

ANNONS