Experten Kallur: Sverige tar tre medaljer

VM i London innebär debut som tv-kommentator för Sanna Kallur. Den folkkära före detta häcklöparen hoppas bidra med nyanser.

ANNONS
|

Sanna Kallur satte punkt för karriären med en åttondeplats på inomhus-EM i Belgrad i år. Nästa utmaning blir som expertkommentator för Eurosport vid friidrotts-VM i London.

- När jag slutade tänkte jag ta ett break från friidrotten. Men med det här i åtanke har jag inte släppt den och haft mycket nöje i att titta och lyssna på friidrott och hänga med så gott jag kan, säger Kallur, som med sina "expertögon" upptäckt nya favoritgrenar.

ANNONS

- Bara när man sätter sig in i något blir det ju mer intressant. Slägga till exempel, en jädra häftig gren. Diskus också. Tänk vad som krävs i diskus: du måste ha enorm styrka kombinerat med ett jättestort vingspann. En stor och jättestark människa som ska röra sig som en ballerina. Kul att se hur de får ihop det.

"Duellerna är roligast"

Bortsett från de svenska insatserna, Usain Bolts och Mo Farahs avsked och egna grenen häck, ser Kallur fram emot duellerna.

- Duellerna är det roligaste. Ofta tycker jag det är intressant där det finns roliga personligheter eller en spännande duell. Kanske i något lopp där det är helt öppet och jämnt.

Som tv-expert gästade hon SVT 2012 för Helsingfors-EM och London-OS, men då i studion. Som kommentator blir det debut i London.

- Det är två helt olika saker. Att blir intervjuad och få en fråga att svara på upplever jag som relativt enkelt. Att se en reprisbild i en del av ett lopp och snabbt hinna uppfatta vad man ser och kunna förmedla det på ett bra sätt känns som en betydligt större utmaning.

ANNONS

Kommer du vakta tungan eller vara dig själv som kommentator?

- Svårt att tvätta bort vem man är som person. Och jag är ju spontan.

Bidra med egen "erfarenhetsbank"

Kallur hade stora framgångar som aktiv men även väldokumenterade motgångar med skador och fallet på OS 2008 som starkt minne.

- Jag har varit med om mycket i min karriär. Jag kan lätt känna med dem som haft mycket skadeproblem. Jag har ramlat i mitt livs form i en OS-semifinal. Jag har också lyckats vid några tillfällen. Jag har en ganska bred egen erfarenhetsbank. Jag vet hur det känns i olika situationer. Ett resultat kan bero på så mycket.

Sanna Kallur har vana att kolla resultatlistor men vill inte kalla sig siffernörd. Friidrott är en resultatbaserad sport mer än de flesta och hon hoppas kunna bidra med att nyansera.

- Jag har en förhoppning att se annat som den vanliga friidrottspubliken lätt missar. Att kunna snappa upp och bidra med sånt.

ANNONS

- Inte såga och kritisera. Min ambition blir att ge en mer nyanserad bild som kan vara orsaken till resultaten. Alla är där och gör sitt bästa.

Rekordstor svensk VM-trupp

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint – Kallurs förra tränare – har tagit ut en rekordstor trupp på 34 utövare.

- Ett gott betyg att många har klarat kvalgränserna. Det säger en hel del om att det är bättre än på många år. Men många är ganska unga och behöver erfarenhet och tid. Men det är helt klart en positiv trend, säger Kallur, som själv var en del av det svenska friidrottsundret på 2000-talet tillsammans med Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson med flera.

I London-VM tippar Kallur, efter lite betänketid, att Sverige tar tre medaljer. Daniel Ståhl, världsetta i diskus och svensk rekordinnehavare med 71,29, är guldhoppet.

- Det finns ingen annan svensk som är överlägset rankad etta. Solklart vår största chans.

ANNONS

Supertalangen Armand Duplantis i stavhopp, rutinerade längdhopparen Michel Tornéus och stavhopparna Michaela Meijer och Angelica Bengtsson är de andra medaljhoppen.

- Och så har vi några skrällchanser, men det håller jag för mig själv.

"Mysigt på läktaren"

36-åriga Kallur ångrar inte sitt beslut att lägga av. Och ser fram emot att sitta på läktaren.

- Vissa delar av friidrotten kommer jag nog alltid att sakna. Men det känns ganska skönt. Jag kan tänka på hur det var när man var aktiv och ska ut där, hur snabbt jag kommit ifrån den känslan. Du skiter i väder och vind som aktiv. Nu ska det bli mysigt på läktaren med en varm kopp kaffe och bara slappna av.

VM i London pågår den 4–13 augusti.

TT
Fakta: Kallurs medaljhopp

Daniel Ståhl, diskus: Han känns ganska avslappnad. Ändå otroligt fokuserad och bestämd. Han vet vad han vill.

Armand Duplantis, stavhopp: Jäklar vad häftigt. Trea i världen säger en hel del om hans kapacitet. Han har hoppat många tävlingar ganska bra runt 5,70, och det är viktigt att inte bara ha den där toppen utan att även kunna leverera stadigt. Skönt att han inte är rädd för pressen, han är kompis med den. Ett jättestort steg bara att tycka det. Men vi får ha i åtanke att han är ung.

Michel Tornéus, längd: Michel med sitt hopp på 8,30 ligger nia i statistiken. Han är ofta riktigt bra när det gäller. Han lyckades inte så bra i Rio förra sommaren, men gjorde otroligt bra ifrån sig på EM samma sommar. Han har varit lite ojämn, men har verkligen kapacitet att hoppa riktiga superhopp.

Michaela Meijer och Angelica Bengtsson, stavhopp: Mikaela och Angelica har hängt ihop hela juniortiden, och nästan alltid har Angelica varit i topp. Spännande att Michaela leder statistiken nu. En stor bidragande orsak till att de båda har kommit så långt är att de haft varandra hela tiden och varit på tå för att vara bästa svenska. De skulle kunna nå medalj om de verkligen presterar på topp.

Fakta: Sanna Kallur

Född: 1981 i Huntington, New York.

Meriter som aktiv: EM-guld på 100 meter häck i Göteborg 2006, EM-guld på 60 meter häck i Madrid 2005 och Birmingham 2007, VM-brons på 60 meter häck i Moskva 2006. Deltog i OS 2008 och 2016.

Världsrekord: 7,68 på 60 meter häck inomhus i Stuttgart 2008.

Aktuell: Expertkommentator i friidrott på Eurosport.

ANNONS