Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Södergren tror att Victor Hedman kan utses till NHL:s bäste back i år. Arkivbild.

Experten tror på Tampa Bay och Hedman

William Karlsson, Filip Forsberg och Victor Hedman är de tre hetaste svenskarna när NHL-slutspelet drar i gång. Det anser Viasats expert Håkan Södergren – som också tippar att en spelare ur den trion får lyfta Stanley Cup-bucklan i juni.

Natten till torsdagen, svensk tid, drar årets Stanley Cup-slutspel i gång.

I drygt två månader blir det slutspelsfest innan vinnaren koras.

Förre storspelaren Håkan Södergren, VM-guldvinnare med Tre Kronor 1987 och fyrfaldig svensk mästare med Djurgården, tror att Hedman och hans Tampa Bay tar hem Stanley Cup – efter finalseger över Nashville:

- Jag sade redan innan säsongen Tampa och jag brukar inte ändra mig. Jag står för den. Jag kan tänka mig att det blir mot Nashville också.

- Jag tycker Tampa, sett över hela säsongen, har varit NHL:s bästa lag. De har haft en dipp i slutet, men den tror jag kommer av en smart lagledning som har insett att om de ska gå hela vägen så måste de lätta på arbetsbördan på vissa spelare så att de kommer in i slutspelet fräscha, säger Södergren som också tror att Hedman kan ta storslam och vinna Norris Trophy.

I så fall blir det ingen tredje raka för Pittsburgh.

"Största klivet"

TT bad Södergren, NHL-expert på Viasat, plocka ut de tre hetaste svenskarna inför slutspelet. Här är hans val:

+ William Karlsson, Vegas, trea i NHL:s målliga med 43 fullträffar.

- Han är den svensk som enskilt tagit det största klivet. Det är ju första gången på sju säsonger en svensk gör över 40 mål (Daniel Sedin 2010–11) och laget som kommer från ingenstans och vinner sin division.

- Att komma från sex mål och en undanskymd roll i Columbus och sedan i ett nytt lag, där många försöker ta så stor plats som möjligt, så smyger en blek blondin från Märsta in och tar ledarfiolen. Det imponerar, säger Södergren som dock tror på respass för Vegas i första omgången mot Los Angeles.

"Kanske dags"

+ Filip Forsberg, Nashville, med nästan en poäng i snitt per match, 64 poäng (26 mål+38 assist) på 67 matcher.

- Han har ju alltid säsonger där han haft det tufft i början, varit väldigt bra på våren och sedan i fjol fantastiskt skicklig i slutspelet. Nu har de också ett lag i Nashville som inte bara är bäst i hela NHL, de har också erfarenheten från finalförlusten i fjol och ett bredare lag.

+ Victor Hedman, Tampa Bay, med 17 mål (63 poäng), delad etta i backarnas målliga.

- Jag tror definitivt att han kommer att vara en av de nominerade till Norris Trophy (NHL:s bäste back). Det har ju blivit lite av ett svenskpris med Nicklas Lidström (sju titlar) och Erik Karlsson (två) och Hedman har nämnts där uppe två-tre gånger. Du måste visa under ett antal år att du är skicklig och det känns som att han har tagit de stegen och nu är det kanske dags för honom.