Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Nannskog, expert i SVT. Arkivbild.

Experterna: "Ingen mördande konkurrens"

Experterna förstår och köper Janne Anderssons motivering. Men en sak går att konstatera efter förbundskaptenens VM-uttagning:

Nej, det blev ingen Ken Sema eller Jiloan Hamad. För första gången någonsin så är det en mästerskapstrupp helt befriad från allsvensk representation, enligt Radiosporten.

- Truppen är historisk på det sättet, trots att jag tycker att det är den minst namnkunniga truppen. Det är möjligtvis Jiloan Hamad som kan vara med och konkurrera. Det säger var allsvenskan står. Kolla på anfallssituationen, det finns ingen annan som ens slänger upp en hand för att vara med där, säger Richard Henriksson, expert i Radiosporten, till TT.

Alexander Axén, expert på C More och TV4, menar att tveksamheterna kring Albin Ekdals friskhet påverkade Janne Anderssons beslut.

- Det går inte att gå in i VM med tre centrala mittfältare, det går inte, säger han och hyllar lagbygget som Andersson har åstadkommit.

- Det ingen vanlig grupp (som Sverige har hamnat i), det är bra lag. Men svenska lag trivs bäst med att slå i underläge och få en tillsammans-känsla, och den har ruckat på berg förr. Det vet vi ju efter Italien.

"Är inte superklass"

SVT:s Daniel Nannskog är inne på samma linje.

- Kollar man spelare för spelare så är det inte superklass, om man ska var helt ärlig. Men som kollektiv händer det någonting. Det är bara kolla på en spelare som Ola Toivonen, när han drar på sig landslagströjan så händer det någonting. Janne Andersson har en förmåga att få ut det bästa utav spelarna, säger han.

Emil Forsberg och, kanske, Victor Nilsson Lindelöf är Sveriges enda stjärnnamn i VM-truppen.

- En medelintresserad fotbollstittare i Mexiko måste titta på den här truppen och tänka: ”De här kör vi över”. Men det finns något där. Det är också intressant att Sverige har spelat mot så bra motstånd i kvalet och att de inte måste lägga om sitt spel i VM.

Första matchen avgörande

Så, var ligger experternas förhoppningar?

- Ska vi vara ärliga så är det första och tredje matchen som de ska ta sina poäng, om man gör det så kommer det att gå bra, säger Alexander Axén.

- Jag är offensiv och optimist. Jag jobbade ju med för-VM och med Mexiko då, och jag blev inte så imponerad. De spelade väldigt mycket i sidled och det passar Sverige väldigt bra. Att kunna slå till med kontringar, menar Daniel Nannskog.

Richard Henriksson är något mer negativ.

- Tyskland och Mexiko är klara favoriter. Första matchen är jätteviktig och med tre poäng där finns det chans för åttondelsfinal, det vore idiotiskt att säga något annat med tanke på vad Sverige har presterat i kvalet. Men det är inget misslyckande om Sverige inte går vidare.