Djurgården besegrade SHL:s seriesegrare Färjestad på bortaplan efter straffläggning.

Färjestad seriesegrare i SHL – trots förlust

Färjestad fixade poängen som betydde serieseger och Djurgården ordnade hemmaplansfördel i kvartsfinalen. När det var klart avgjorde Jacob Josefson straffläggningen för Stockholmslaget, 3–2.

|

Färjestad behövde en poäng för att säkra seriesegern i SHL-ishockeyn, Djurgården detsamma för att försvara sin fjärdeplats.

Hur matchen i den sista grundserieomgången slutade? Jo, oavgjord efter ordinarie tid: 2–2.

Jacob Josefson straffsköt sedan bonuspoängen till Djurgården och såg till att spräcka Färjestads hemmasvit, som stannade vid åtta segrar i följd.

- Vi är väldigt nöjda. Skönt att vinna de tre sista matcherna inför slutspelet, säger tränaren Robert Ohlsson.

Även i Färjestadlägret var det glada miner, trots förlusten. Seriesegern värmer.

- Gött. Över 52 omgångar har vi spelat den bästa hockeyn. Sedan kanske vi inte kommer upp i hundra procent i dag, men vi grejar det, säger lagkaptenen Mikael Wikstrand.

Färjestad får chans till revansch i första kvartsfinalen nästa fredag, mot HV71, Rögle eller Örebro. Djurgården inleder sin kvartsfinal mot Skellefteå nästa lördag.

- Det blir kul. Vi har lite plus på dem i år (3–1 i matcher) och det blir chans på revansch för semifinalserien förra året, säger Robert Ohlsson.

Bra i powerplay

Det var seriens statistiskt sett två bästa lag i numerärt överläge som gled in på isen i Karlstad. Därför var det inte särskilt överraskande att matchens två första mål kom i den spelformen.

Först ut var Djurgården, i lagets första powerplay. Dick Axelsson, med delar av fyra säsonger i Färjestad, plockade in pucken i zon och sköt ett skott som tvingade hemmamålvakten Adam Werner att lämna retur. Niclas Bergfors kunde enkelt raka in pucken till 1-0 för gästerna.

Färjestad slog tillbaka på tredje försöket, när Gustav Rydahl tog plats framför mål. Han rammades av Jesse Virtanens skott från blå linjen, men lyckades hantera smärtan tillräckligt länge för att skicka in kvitteringspucken bakom Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn.

Brände straff

Några minuters Färjestadspress mitt i andra perioden utmynnade i Martin Johanssons 2–1-mål.

I början av tredje perioden fick hemmalaget och Michael Lindqvist en jättechans att i praktiken avgöra matchen men Adam Reideborn räddade straffen som Jacob Josefson orsakade.

I stället kvitterade Jakob Lilja till 2–2 och matchen gick till förlängning och straffar.