Färjestad vann dramatiskt klassikermöte

Det blev ett sprudlande målkalas när Färjestad vann klassikermötet mot HV71 med 6–5 efter förlängning. Matchen hade hela fem tvåmålsskyttar.

|

HV71 tog tidigt ledningen med 2–0 hemma mot Färjestad efter att Oscar Sundh gjort sina femte och sjätte mål för säsongen.

- Klart det är kul att göra mål för självförtroendet. Sedan kan man inte riktigt känna sötman av det när man inte vinner, säger Sundh.

Nej, för det blev ingen HV-seger den här eftermiddagen.

Sundhs mål blev i stället startskottet för ett riktigt målkalas i Kinnarps arena där gästerna till slut stod som segrare. HV-forwarden blev den första av hela fem tvåmålsskyttar den här eftermiddagen.

För efter hemmalagets starka öppning kom gästerna från Värmland tillbaka rejält i den andra perioden.

Poängkungarna klev fram

Färjestads poängkung Johan Ryno satte 2–1 på volley efter att Michael Lindqvists skott tagit i sargen och studsat ut framför mål. Därefter gjorde Lindqvist själv två strutar, vilka betydde 2–2 och 4–3 till gästerna.

Tre poäng på en period för forwarden som missat den senaste tiden efter en hjärnskakning i december.

- Första perioden var tuff. Jag kände inte att jag hade någon tajming i grejerna. Det var ingen supermatch från min sida men skönt att vara med och bidra, säger Lindqvist.

Lindqvist satte det första målet efter ha åkt sig fri i slottet. Det andra kom i spel fem mot tre där forwarden hamnade helt fri på bortre stolpen.

- Det är en variant jag och Ryno har gjort ganska många gånger. Han är fenomenal att på att hitta mig på bortre och på att hitta sådana fina passningar, säger Lindqvist.

Toppar målligan

Färjestads-forwarden har nu hunnit med 20 mål och 13 assist på 30 matcher och är en av värmlänningarnas främsta poängplockare. Han leder dessutom målligan i hela SHL.

Mellan Lindqvists två fullträffar hade Ryno hunnit med att göra sitt andra mål för eftermiddagen innan Martin Thörnberg kvitterade med ett hårt skott i powerplay.

HV71:s lagkapten skulle även hinna med att göra ytterligare ett mål. I den tredje perioden lyckades Thörnberg peta in 4–5 när forwarden tog hand om en retur framför mål.

Mikael Wikstrand hade just före gjort 5–3 till gästerna och skulle även han komma att näta dubbelt i den fartfyllda matchen i Jönköping.

Victor Ejdsell satte visserligen 5–5 innan matchen var över. Men i förlängningen klev hittade just Wikstrand en öppen yta och kunde lägga in segerpucken i tomt mål efter att Fredrik Pettersson-Wentzel blivit överspelad.

Extrapoänget gick därmed till Karlstads-laget som efter en tung period nu har två raka segrar.

- Vi visar en grym moral. Det är riktigt starkt av oss att vinna och knipa extrapoängen, säger Lindqvist.