Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Ekdal når högst i en nickduell i 1–1-matchen mot Slovakien.

Få fick inte se mycket på nationalarenan

Aldrig förr har så få sett landslaget på nationalarenan. 90 minuters träningsfotboll var inte den bästa reklamen för att locka fler till liknande tillställningar. 1–1 mot Slovakien var... tja, en landskamp i mängden som snart glöms bort.

"Ett framgångsrikt år för våra landslag närmar sig sitt slut" var rubriken på förbundsbasen Karl-Erik Nilssons sammanfattning i matchprogrammet av det blågula spelåret 2018.

Knappast missvisande ord, snarare heltäckande, men tajmingen kunde ha varit bättre. Den här oktobertisdagen satte Belgien i Kalmar stopp för ett tredje raka U21-slutspel och på nationalarenan var det allt annat än klackarna i taket.

Det gapade av tomma stolar på de två nedre etagen, det tredje var stängt och dolt med skynken för att mildra ödsligheten.

9 876 åskådare var den sämsta publiksiffran för landslaget sedan det flyttade in på Friends.

Mycket upp och ned

Vi har vant oss vid att förbundskaptenen Janne Andersson konsekvent använder icke-tävlingslandskamper till att inventera spelarmaterialet, pragmatiskt lagd som han är. Den som skolats in i systemet står bättre rustad när det verkligen gäller.

Det finns ett förstånd och en klarhet i det förhållningssättet som är svårt att ifrågasätta.

Däremot ifrågasatte förbundskaptenen själv sitt lags insats före paus.

- Vi gör en för dålig första halvlek. Vi var väldigt passiva och väldigt otydliga i vårt presspel. Jag var väldigt irriterad i paus, jag har nog inte varit så irriterad under hela min förbundskaptenstid, sade han till TV12.

Slovakien hade lika mycket – eller lite – att spela för men tillförordnade förbundskaptenen Stefan Tarkovic, han fick uppdraget i helgen, var inte lika drastisk i sin laguttagning som Andersson utan höll sig till en ordinarie stomme.

Albert Rusnak prickade stolpen, Marek Hamsik, Napolistjärnan och i egen liga på planen, hade ett avslut som Oscar Hiljemark rensade undan i sista stund.

Dags igen för Guidetti

Slovakien kunde ha lagt en grund till seger under de första 45, men gjorde det inte och i takt med tiden fick elva svenska spelare en betydligt bättre samarbetsförmåga, höjde såväl bolltempot som arbetsinsatsen och det tog sig ordentligt.

- Vi lyfte rejält i andra halvlek och borde ha vunnit med ett par-tre mål, sade Janne Andersson.

Hiljemark kom centralt, spelade ut till Kristoffer Olsson till höger. John Guidetti missade totalt det hårda inspelet, men bollen tog på Erik Sabos smalben, studsade tillbaka till Guidetti som fick fira sitt andra landslagsmål, närmare två och ett halvt år efter det första, mot Wales 2016.

I Anderssons elva den här gången låg ett extra fokus på AIK:s mittfältselegant Olsson och anfallaren Sebastian Andersson. Den senare sprang och slet, visade sitt starka huvudspel och kan mycket väl bli aktuell igen.

Han fick 65 minuter, ersattes av Marcus Berg, som fick en och annan att skratta snarare än jubla när han inledde med att trycka i väg en boll tio meter till höger om målet.

Rakt och enkelt

Kristoffer Olsson? Han tog få risker i sin första "riktiga" landskamp (de första tre spelades på januariturnéer), spelade rakt och enkelt, men det var inte så att han visade att han är nära att vara den självklara, framtida lösningen på den kreativitet landslaget skulle må bra av.

En annan Olsson, vänsterbacken Martin, klargjorde ännu en gång att han är den bäste spelaren som inte platsar i Janne Anderssons ordinarie elva.

Sotirios Papagiannopoulos och debutanten Kristoffer Peterson fick tio minuter. Sex byten i andra halvlek gjorde det extra litet rörigt. Peterson hade varit på planen i några minuter när han slarvade rejält, Rusnak fick fritt fram och pricksköt in kvitteringen.

En ypperlig räddning av Kristoffer Nordfeldt hindrade en genomklappning likt den mot Turkiet i Nations League i september.