Får Mimmi Larsson, här under förra veckans EM-läger i Göteborg, sitt stora genombrott i EM? Flera allsvenska tränare tror det.
Får Mimmi Larsson, här under förra veckans EM-läger i Göteborg, sitt stora genombrott i EM? Flera allsvenska tränare tror det.

Få kandidater till EM-genombrott

De flesta allsvenska tränarna tror inte att någon svensk får sitt stora genombrott i fotbolls-EM. En spelare som ändå nämns är Eskilstunas anfallare Mimmi Larsson.

ANNONS
|

Under varje mästerskap brukar någon eller några slå igenom lite extra, och göra sig ett namn också för den stora massan.

Men inför fotbolls-EM i Nederländerna som startar på söndag har tränarna i damallsvenskan svårt att hitta några tydliga kandidater i den svenska truppen.

- Det är klart att det är svårt att slå sig in i en startelva, men det är inte på något sätt omöjligt, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

ANNONS

Den som verkar ligga närmast till hands är Mimmi Larsson från Eskilstuna. Hennes vårsäsong – sju mål på elva matcher – gav en plats i EM-truppen och hon fick också spela en halvlek mot USA för en månad sedan. Nu tror flera av de allsvenska tränarna att hon kan överraska.

- Jaha? Oj, det var kul att höra. Lite förvånad är man väl, det är inget man tror. Men man tänker inte så mycket på sådant där, säger värmlänningen.

- Men våren har känts bra, formen har varit bra. Jag tycker att jag har utvecklat spelet i helhet, jag har blivit en bredare fotbollsspelare. Sedan känns avsluten bättre, jag har mer självförtroende och lugn.

"Försöker ta chansen"

En annan som nämns, den kanske största överraskningen när truppen presenterades, är Kif Örebros yttermittfältare Julia Spetsmark, som bara har gjort två A-landskamper.

ANNONS

- Jag har hela tiden strävat mot EM. Jag tycker att jag försöker ta chansen hela tiden, och försöker vara så bra som jag kan vara. Jag är snabb, tuff och bra en mot en, säger Julia Spetsmark.

Två namn som också dyker upp är anfallarna Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius. Men båda har gjort drygt 20 landskamper och fanns med i OS-truppen förra året, så frågan är om man ens kan tala om genombrott fortfarande.

Blackstenius gjorde dessutom mål i både OS-kvartsfinalen mot USA och i OS-finalen mot Tyskland.

- Det kan nog ha gett mig ganska mycket erfarenhet, att få spela de här stora matcherna känns alltid bra. Jag tar ju med mig en del självförtroende av att ha gjort mål i sådana stora matcher, säger Stina Blackstenius.

- Men det är roligt om det finns de som tror att jag får mitt genombrott nu.

ANNONS

Finns flera kandidater

Pia Sundhage håller med om att det är tufft att ta en startplats i den rutinerade svenska truppen. Men det går också att diskutera vad som menas med ett genombrott, anser hon.

- Om Fridolina Rolfö kliver in och gör en massa mål så skulle jag nog kalla det för ett genombrott. Stina Blackstenius likaså. Och tar du en sådan som Jonna Andersson, som inte har spelat så många mästerskap, så kan det också vara ett genombrott. Det finns flera faktiskt, säger Sundhage.

Arnhem, TT:s utsända
Fakta: Så svarade tränarna

Frågan som TT ställde till samtliga tränare i damallsvenskan:

Vem, om någon, får sitt genombrott?

Martin Skogman, Kif Örebro:

- Jag tror nog inte av någon får det. Fridolina Rolfö fick väl sitt i OS, sedan tror jag att det är de rutinerade som får spela.

Olof Unogård, Hammarby:

- Det är kul att Julia Spetsmark kom med. Sedan är frågan om hon får någon speltid, det är ju lite av problemet här – att det känns som att det bara är 13-14 spelare som konkurrerar på riktigt. Men om hon får speltid ligger hon bra till för att också få ett litet genombrott.

Stefan Rehn, Göteborg:

- Man hoppas ju alltid, men det beror ju på vilka som får starta och det var ju inga jätteöverraskningar i truppen. Men kanske tar fler för sig mer än de har gjort tidigare, det vore jätteskoj. Vem eller vilka det blir spelar ingen större roll, men det brukar alltid växa fram ett par stycken och det brukar vara bra för laget.

Jonas Björkgren, Kvarnsveden:

- De har nog sett sitt zenit med det här landslaget, jag tror inte att det blir någon som får något direkt genombrott.

Elísabet Gunnarsdóttir, Kristianstad:

- Mimmi Larsson, jag tror absolut att hon får speltid.

Thomas Mårtensson, Vittsjö:

- Mimmi Larsson, hon är bra.

Joel Riddez, Djurgården:

- Svårt att säga. Elin Rubensson kanske.

Sven Sjunnesson, Limhamn Bunkeflo:

- Det är ju inte så många nya, men kanske att någon av Rolfö och Blackstenius får sitt riktiga, riktiga genombrott på A-landslagsnivå.

Stellan Carlsson, Piteå:

- Nu är ju många ganska erfarna, så det blir lite svårt att prata om genombrott. En som har varit med ett tag men som ju skadade sig senast är Fridolina Rolfö, men det kanske inte är rätt att prata om genombrott där.

Viktor Eriksson, Eskilstuna United:

- Jag hoppas på Mimmi Larsson, jag tror att hon får chansen men det vet man ju aldrig. Men hon har de egenskaper som ett svenskt landslag kan ha nytta av, som sin kraftfullhet och sin snabbhet.

Jack Majgaard Jensen, Rosengård:

- Nja, jag tror inte riktigt att det blir någon som får det, det kommer att handla om samma spelare som tidigare.

Kim Björkegren, Linköping:

- Spontant känns det inte som att någon kommer att få det, det är ju en trupp som har varit med förut. Det är klart att det finns spelare som kan ta ytterligare steg, som Blackstenius, men det är ju inte ett genombrott i den bemärkelsen.

ANNONS