Förbundet överklagar inte hårda domen

Svenska ishockeyförbundet kommer inte att överklaga det hårda JVM-straffet. Det bestämde förbundsstyrelsen efter långa överläggningar.

ANNONS
|

Totalt åtta spelare och ledare stängdes av i sammanlagt 19 matcher i kommande VM-turneringar och förbundet bötfälldes med 270000 kronor efter medaljceremonin i junior-VM i januari. Det var i den som lagkaptenen Lias Andersson i besvikelse efter finalförlusten mot Kanada slängde upp sin silvermedalj på läktaren. Flera spelare och ledare tog också av sig medaljen under ceremonin.

Något som Internationella ishockeyförbundet, IIHF, slagit ned hårt på.

Domen kom i onsdags, knappt fyra månader efter JVM-finalen, och rättades i fredags sedan det första beslutet stängt av spelare från turneringar där de inte längre kan delta.

Bara böter

Regeln att man inte får ta av sig sin medalj under medaljceremonin känner många inte heller till då det skett upprepade gånger under mästerskap.

ANNONS

Efter VM-finalen 2015 lämnade exempelvis många ryska spelare isen innan segrande Kanadas nationalsång hade spelats. Den gången valde IIHF att bötfälla det ryska förbundet med 700000 kronor, men ingen spelare eller ledare stängdes av.

Därför är förbundets beslut att inte gå vidare lite oväntat.

- Å ena sidan tycker vi att våra ledare och spelares agerande under medaljceremonin inte är acceptabelt. Samtidigt tycker vi att vi har fått ett mycket hårt straff. När vi har vägt samman det här så har vi landat i att vi inte driver ärendet vidare, säger Larsson.

Muntlig protest

I stället säger han att förbundet muntligen kommer att visa sitt missnöje till IIHF.

TT: Var ni eniga i beslutet?

- Vi hade en lång diskussion och den här slutsatsen kom vi fram till gemensamt. Alla i styrelsen står bakom beslutet, säger han.

Enligt Anders Larsson kommer förbundet att bistå enskilda spelare och ledare om de själva vill överklaga sina avstängningar.

ANNONS
Köpenhamn, TT:s utsände

Fakta: IIHF:s straff

Lagkaptenen och forwarden Lias Andersson – som spelar i stora VM just nu – stängs av i de fyra första matcherna i 2019 års senior-VM.

Forwarden Axel Jonsson-Fjällby och Jesper Boqvist stängs av i de två första matcherna i 2019 års senior-VM.

Backen Rasmus Dahlin och målvakten Olle Eriksson Ek stängs av i de två första matcherna i 2019 års junior-VM.

Förbundskaptenen Tomas Montén – med i Tre Kronor under nuvarande VM – stängs av i de tre första matcherna i 2019 års junior-VM.

Assisterande tränarna Nizze Landén och Henrik Stridh stängs av i de två första matcherna i 2019 års junior-VM.

Böter till Svenska ishockeyförbundet på 270000 kronor.

ANNONS