Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Licenskravet på publikkapacitet gäller inte från och med nästa säsong, uppger Svenska ishockeyförbundet.

Förbundet tar bort publikkraven

Karlskrona behövde bygga om arenan för att spela i SHL. Det slipper Oskarshamn. Anledningen: Svenska ishockeyförbundet tar bort licenskravet på publikkapacitet.

Plats för 5 000 personer i arenan varav 3 500 skulle vara sittplatser har varit kraven på klubbar i högsta divisionen.

Men inte längre.

På förbundets ordförandekonferens beslutades att licenskravet på publikkapacitet inte kommer att gällar från och med nästa säsong.

"Agera"

"Från tidigare erfarenheter och efter att remissvaren på serieutredningen visat att det inte längre finns stöd för ett krav på publikkapacitet i svensk ishockey har det känts angeläget för oss att agera", säger förbundsordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

För Oskarshamn, som nyligen vann kvalet mot Timrå och spelar i SHL nästa säsong, innebär det att klubben inte behöver bygga om arenan för att få spela sina matcher på hemmaplan. Tidigare har föreningar, bland annat Karlskrona, tvingats bygga om för att klara licenskravet.

Oskarshamns Be–Ge Hockey center, med publikkapacitet på 3 275 och omkring 1 750 av dessa är sittplatser, anses därmed vara en godkänd SHL-arena.

"När det gäller regelverket är det också viktigt för oss att ha respekt för den kommunala beslutsprocessen, därför att när det gäller just ishallar och arenor är Sveriges kommuner våra viktigaste samarbetspartners", säger Larsson.

Möjlighet till dispens

Ishockeyförbundet meddelar även att beslutet innehåller en möjlighet till dispens vid licensprövningar för säsongerna 2019–2020 och 2020–2021 för de klubbar som tvingats till "snabba och kostsamma förändringar för att leva upp till kravet publikkapacitet och där kravet påverkat det egna kapitalet på ett sådant sätt att föreningen av den anledningen inte kan leva upp till licenskravet på eget kapital".

Övriga arenakrav – avseende säkerhet, ekonomi, organisation och ungdomsverksamhet – kommer att finnas kvar.