Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Sandmark, förbundskapten för svenska simlandslaget. Arkivbild.

Förbundskaptenen om Fina: "För jävligt"

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark reagerar med bestörtning på att Fina försökt påverka Sarah Sjöström under pågående tävlingar i bråket kring tävlingen i Turin i december.

Sarah Sjöström berättade för TT under onsdagen att Finamedarbetare satt press på henne för att skippa tävlingen i Turin i december under pågående världscuptävling.

- Det här är ett politiskt spel, då får man hålla det där det ska vara och låta simmarna fokusera på det de ska. Det är simmarna vi är till och för, säger Sandmark i samband med första dagen av kortbane-SM i Stockholm.

- Jag tycker man skulle kunna lösa det här på ett mycket bättre sätt.

Sarah Sjöström är inte enda svenska som är anmäld till tävlingarna. Även landslagskompisen Michelle Coleman ska simma i Turin, om tävlingen blir av och om Finas hot inte kvarstår.

Det är dessutom inte enbart simmarna som Fina kan bestraffa. Enligt regelverket kan de nationer som simmarna tillhör stängas av. I värsta fall skulle Sverige och flera toppnationer kunna stoppas från VM nästa år och OS i Tokyo 2020 om Fina fullföljer sitt hot.

Sandmark berättar att förbundet suttit i krismöte telefonledes med andra nationer som har simmare anmälda till Turintävlingarna.

- Vi har haft kontakt med Len (Europeiska simförbundet) och sedan telefonmöte med Kanada, USA, Storbritannien och Sydafrika och diskuterat frågan. Vi har bett italienska förbundet, som arrangerar tävlingen, att söka tillstånd hos Fina. Det är där vi är. Vi väntar på information, säger Sandmark som också är sportchef i simförbundet.