Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige tog OS-silver i Brasilien för knappt tre år sedan. OS-turneringen i Japan kan däremot komma att spelas utan Sverige. Arkivbild.

Förlust mot Kanada – då missar Sverige OS

Vid förlust mot Kanada i kvällens åttondelsfinal är Sverige inte bara utslaget ur VM. Blågult missar också OS i Japan nästa år.

Hittills dominerar de europeiska lagen i fotbolls-VM i Frankrike. Något som gör kampen om Europas tre platser till OS-turneringen 2020 stentuff.

Efter fyra av åtta åttondelsfinaler har Europa följande lag vidare till kvartsfinal: Tyskland, Norge, England och värdnationen Frankrike. Det gör att det krävs ett svenskt avancemang i kvällens åttondelsfinal mot Kanada i Paris för att drömmen om spel i OS-turneringen i Japan nästa sommar ska leva vidare.

Vid OS i Brasilien 2016 tog Sverige silver efter att ha förlorat finalen mot Tyskland (1–2) i Rio de Janeiro.

- Nu spelade vi ju i den förra finalen och vill jättegärna vara där. Men att kvala in som ett av tre lag, det är fortfarande en enormt svår uppgift, sade målvakten Hedvig Lindahl till TT i förra veckan.

Europa kan, inför måndagens och tisdagens åttondelar, fortfarande erövra samtliga åtta kvartsfinalplatser i VM. Förutom Sverige har även Spanien, Italien och Nederländerna chans att avancera. Det gör att det med största säkerhet kommer att krävas en semifinalplats för att vara helt garanterad OS-spel i juli–augusti nästa år.