Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen där Viktor Claesson fälldes Kim Min-Woo, vilket renderade i straffsparken som Andreas Granqvist satte till 1–0 mot Sydkorea.

Förre VM-domaren om straffen: "Tydlig"

Det krävdes en VAR-bedömning för att Sverige skulle tilldömas den straffspark som lagkapten Andreas Granqvist förvaltade till segermålet i VM-premiären mot Sydkorea. Rätt beslut?

De svenska spelarna var rasande när den salvadoranska domaren Joel Aguilar inte blåste för straff när Viktor Claesson gick omkull i duell med Kim Min-Woo i Sydkoreas straffområde med knappt en halvtimme kvar att spela.

Men strax därpå valde Aguilar att ta hjälp av videodomarsystemet VAR, som möjliggör granskning och korrigering av domslut, och därefter pekade han på straffpunkten.

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist gjorde inget misstag. Och enligt den förra toppdomaren Jonas Eriksson – som dömde i VM 2014, men som nu är expert i SVT – var inte heller beslutet att blåsa straff något misstag.

- Claesson hinner dit och petar bort bollen lite grand och Kim fäller honom tydligt på benet. Ingen diskussion om att det är straff – jag är förvånad över att domaren (Aguilar) inte tar den lajv, den är tydlig, säger Eriksson i SVT.

Det var hittills den tredje straffsparken i VM som blivit dömd efter videogranskning. Inte den sista, tror Jonas Eriksson.

- Jag tror att vi har en trend: domare vill inte ta straffsparkar, de väljer hellre bli räddade av den videoassisterande domaren för att inte ta ett felaktigt beslut.

- Aguilar har en bra position. Känslan är tydlig: det är en straffspark men han låter det vänta. Å andra sidan spelade det ingen roll i slutändan; det blir en straffspark, det tar lite längre tid – men beslutet blir korrekt.