Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hanna Falk på fredagens pressträff inför världscupstävlingarna i längdskidor i Ulricehamn.

Falk söker formen med folkfest i ryggen

Hanna Falk utklassade alla i Sverigepremiären, men resten av vintern har varit en stor besvikelse. Plötsligt kan hennes VM-deltagande hänga på Stina Nilssons skada.

Nästa söndag tas Sveriges VM-trupp ut. Hanna Falk lär nog få en biljett till Seefeld men om hon också ska få delta – hon slåss framför allt om en av fyra platser i sprint – vill det nog till att det händer något med formen.

Kanske kan helgens världscuptävlingar bli den språngbräda som hon behöver. Tävlingsorten Ulricehamn ligger henne i alla fall varmt om hjärtat. Hanna Falk vänder sig om och kisar ner mot ett skogsparti. Hon kan inte riktigt se sitt föräldrahem från skidarenan.

- Det är väl 400 meter ner. Det brukar ta tre minuter att jogga, ett rimligt avstånd till träningsspåret, säger Hanna Falk.

43 000 biljetter sålda

När världseliten senast samlades i den västgötska orten, för två år sedan, lyfte de tiotusentals åskådarna fram hemmafavoriten Falk till en åttondeplats på 10 kilometer, än i dag hennes bästa resultat i ett distanslopp.

Och det blir en ny publikfest i år, på fredagen hade över 43 000 biljetter sålts till helgens tävlingar.

- Det var galet förra gången, det var en häftig helg. Man kan väl hoppas på samma boost nu. Det är ändå jag som ska göra jobbet i skidspåret, men det är en bra möjlighet att få till ett bra lopp. Jag kan banorna och jag kommer att ha publiken i ryggen, det är klart att det är ett plus, säger Falk inför lördagens 10 kilometer i fristil.

En finalplats

Inför säsongen kändes Hanna Falk som ett ganska säkert namn i en svensk VM-trupp, och den känslan försvagades inte när hon var överlägsen i sprintfinalen i Sverigepremiären i Bruksvallarna. Men sedan är det som att det har låst sig för Falk.

Ut i kvartsfinal i Ruka, sexa i Lillehammer, ut i semifinal i Davos och i Dresden och nu senast ut i kvartsfinal i Otepää.

- Det är svårt att exakt säga vad det beror på. När man är i bra form så svävar man lite på en kant, och jag tror att jag kanske tippade över lite efter Bruksvallarna. Sedan fick jag en sjukdom på det.

Den enes död...

Sett till vinterns resultat är Falk som bäst femma i rangordningen bland de svenska sprintåkarna. Maja Dahlqvist har tre pallplatser, Jonna Sundling och Ida Ingemarsdotter två var. Därför hamnar Falk i den märkliga situationen att hennes VM-deltagande kanske hänger på hur det går för världens bästa sprintåkare.

Stina Nilsson har vunnit fyra tävlingar den här säsongen men i Otepää förra helgen drog hon på sig en betydande bristning i baksidan låret, och ser därför ut att missa VM.

- Man lider med Stina och är väldigt ledsen för hennes skull. Sedan är det väl inte helt klart hur allt blir. För min del ändrar det inte min plan, jag ska bara försöka köra vidare och komma i bra form. Men det är såklart bara fakta: Om inte Stina åker så kommer det att öppna upp för någon annan, säger Hanna Falk.