Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.
Viktor Fasth haft en lyckad återkomst i SHL.

Fasth vill sätta gamla polarna på plats

Efter en segerrik höst i återkomsten till SHL gör Viktor Fasth, 35, säsongsdebut i Tre Kronor. Prestigemötet med Ryssland blir också ett kompismöte för målvaktsesset då han ställs mot tio före detta lagkamrater.

ANNONS
|

Ryssland har laddat med det bästa man har i hemmaturneringen Channel One Cup i Moskva och det blir ett hett möte mot Sverige då OS-favoriten ställs mot vårens världsmästare.

KHL har ännu inte officiellt lämnat grönt ljus till OS-spel, men ingen tror att ligan ska gå emot landets president Vladimir Putin som i förra veckan deklarerade att Ryssland, trots att nationen är avstängd och tvingas tävla under OS-flagg, ska delta i Pyeongchang.

Ryssarna vilade stjärnor som Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk i Karjalaturneringen i förra månaden, nu finns båda med bland totalt 15 spelare från regerande mästarlaget Ska S:t Petersburg och tio från CSKA Moskva.

ANNONS

"En hockeyfest"

Fasth, som tillbringade de två föregående säsongerna i just CSKA, ser fram emot utmaningen:

- Det ska bli kul. Att möta Ryssland i Ryssland är en hockeyfest.

Turneringen är den sista innan OS-truppen offentliggörs den 16 januari och för Fasth också första framträdandet i landslaget för säsongen. Växjömålvakten är favorit till att ta platsen som förstemålvakt i OS-laget och var ju också med och tog VM-guld i våras. Då var han förstavalet fram till att Henrik Lundqvist kom in efter halva turneringen och ledde Sverige till VM-titeln.

Flest segrar

Fasth har motsvarat höga de höga förväntningarna hittills och haft en lyckad återkomst i SHL efter fem år utomlands, tre i NHL och två i KHL. Han är den segerrikaste målvakten i serien och har ett matchfacit på 14–4 under hösten.

- Det visste jag inte, men det är ju bra. Det har varit en omställning och lite annorlunda att komma hem, men vi (familjen) är glada över att få vara hemma i Sverige och trivs väldigt bra i Växjö. Vi har gått bra som lag, men samtidigt finns det alltid saker man kan förbättra, det gäller även mig, säger han.

ANNONS
Moskva, TT:s utsände
Fakta: Tre Kronors väg till OS

13–17 december: Channel One Cup (Moskva).

Tre Kronors matcher: 14/12: Ryssland, 16/12 Sydkorea, 17/12 Tjeckien.

16 januari: OS-truppen presenteras.

8–12 februari: Läger i Incheon, Sydkorea, med träningsmatch mot Kanada den 12/2.

14–25 februari: OS.

Tre Kronors gruppspelsmatcher: 15/2 Norge, 16/2 Tyskland, 18/2 Finland.

ANNONS