Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Federer lyfter Wimbledon-pokalen för åttonde gången.

Federer: "Underbar stund för familjen"

Roger Federer är ensam gräskung i Wimbledon. Schweizaren utklassade en skadehämmad Marin Cilic med 6–3, 6–1, 6–4 i finalen – och tog en historisk åttonde titel i Wimbledon.

Frun Mirka Federer och parets fyra barn – två tvillingflickor och två tvillingpojkar – stod upp, precis som hela Wimbledons centercourt, när Roger Federer segertalade efter finalsegern mot sjätterankade kroaten Marin Cilic.

35-årige Federer, som nu blir ny världstrea, började med att hylla sin motståndare som drogs med en skadad vänsterfot.

- Ibland är det brutalt. Du är en hjälte, grattis till en fantastisk turnering. Du ska vara stolt, sade Federer i segerintervjun i Kanal 5 och tittade upp mot sina närmaste.

- Det är här är en underbar stund för familjen. Den här segern är till er.

"Fantastiskt"

Årets turnering gick Federer igenom helt utan setförlust, något han bara gjort i en grand slam-turnering tidigare: Australian Open för tio år sedan.

I prispengar ger segern motsvarande 24 miljoner kronor.

- Att vinna i dag känns fantastiskt. Det är magiskt att inte tappa ett set, det är för mycket, sade Federer.

Schweizaren Roger Federer – som nu passerar Pete Sampras, USA, och William Renshaw, Storbritannien på sju Wimbledon-titlar – bröt Cilic två gånger om i första set som han vann med klara 6–3.

Marin Cilic, som tränas av svenske Jonas Björkman, drabbades av stora problem med sin vänsterfot i inledningen av andra set. Vid ställningen 3–0 till Federer föll 28-åringen i gråt när han fick behandling av foten.

Federer vann setet med 6–1 efter att Cilic, som har en erkänt stark serve, inte kommit till sin rätt alls.

"Kämpat hela karriären"

Inför tredje set fick Cilic mer behandling av foten, som av tv-bilderna att döma såg gul och svullen ut. Cilic applåderades stort av publiken när han gjorde ett försök att fortsätta matchen och lyckades även hålla serven i de inledande gamen.

- Jag har kämpat i hela min karriär. Jag gjorde mitt bästa, det var det enda jag kunde göra. Jag har spelat mitt livs tennis i den här turneringen och vill tacka mitt team, sade Cilic och syftade bland annat till Björkman.

Efter sex game i tredje set så bröt Federer fram till 4–3 och karriärens 19:e grand slam-titel var då bara tre game bort.

Federer brände sin första matchboll. Men ordnade segern i den andra matchbollen efter en timme och 41 minuters spel.

Vill tillbaka

Segern innebär att den tidigare världsettan nu har flest segrar i Wimbledons historia, tidigare delade han rekordet med Sampras, storspelare på 1990-talet, och Renshaw, stjärna på 1880-talet.

Svenske Björn Borg vann fem i rad åren 1976–1980.

- Det är så många legendarer som har spelat här, det är en dröm att spela. Jag hoppas jag kan komma tillbaka nästa år och försvara titeln, sade Federer, som nu blev herrsingelturneringens äldste mästare under den öppna eran, till stort jubel från publiken.

Sedan tidigare har schweizaren, som vann Australian Open i januari efter ett långt skadeuppehåll, flest grand slam-titlar av samtliga herrspelare. Nu drygade han ut den ledningen till 19 titlar, före Franska mästerskapen-segraren Rafael Nadals 15.

De två veteranstjärnorna har alltså vunnit samtliga grand slam-turneringar den här säsongen, trots att de för knappt ett år sedan slet med rehabilitering av skador.