Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Visar Harrie Smolders att han är världsetta när det är dags för Sweden Grand Prix på söndag? Arkivbild.

Fem heta inslag i hästshowen

Det är dags för den stora hästfesten i Friends arena. Här är fem heta inslag i Sweden International Horse Show.

1) Sweden Grand Prix, söndag.

Tävlingen alla hoppryttare helst vill vinna. Vilket ekipage är fräschast efter fredagens och lördagens klasser? Får vi se ny het duell, som den förra året mellan irländaren Bertram Allen och de svenska landslagsstjärnorna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Eller visar Harrie Smolders varför han är världsetta? Kanske kan någon av de unga svenska framtidslöftena slå till. Omhoppningen brukar alltid utveckla sig till en nagelbitare.

2) Dressyrens fria program, söndag.

Det är inte världens lättaste sport att förstå för den som inte har koll på piaffer, passager, piruetter och skänkelvikningar. Men du behöver inte vara en expert för att snappa upp det finstämda samspelet mellan ryttare och häst. Landslagsryttaren Patrik Kittel har bjudit in några av dressyrens mest prominenta ryttare, med tyskan Isabell Werth i spetsen. Årets höjdpunkt på svensk mark för de redan frälsta.

3) Matiné, lördag.

Hästshowen är mycket mer än elitryttare som gör upp i hoppning och dressyr. Lördagseftermiddagen viks åt både stora och små. Familjematinén bjuder på ryttarstjärnor som tävlar i hundagility, shetlandsponny, islandshästar, fjordhästar, ponnygalopp med barn som jockeys och lite annat smått och gott.

4) Fälttävlan, torsdag.

Inomhusvarianten av sportens terrängritt är sedan några år tillbaka ett uppskattat inslag. Hindren kommer tätt, det är snäva avstånd och det går verkligen undan. Den här gången piffas tävlingen upp med färska, dubbla världsmästarinnan Rosalind Carter som leder det brittiska laget.

5) Prins Carl Philips pris, final lördag

En klassiker sedan 1987. Unga hoppryttare har kvalat under året och de allra främsta når lördagens final. Prinsen själv dyker emellanåt upp som prisutdelare. Malin Baryard Johnsson och Angelica Augustsson vann tävlingen som unga och blev med tiden landslagsstjärnor.