Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist gör premiär i Indycar.

Femfaldige mästaren hyllar svenske debutanten

Felix Rosenqvist vill visa upp sig direkt i sin debutsäsong i Indycar. En som tror att han har möjligheten att lyckas är svenskens stallkamrat Scott Dixon, femfaldig samt regerande mästare.

Det går nog att konstatera att Dixon vet vad han pratar om. 38-åringen från Nya Zeeland har kört 18 säsonger i Indycar. Han är den mest framgångsrike föraren i modern tid och har vunnit 44 lopp och hela mästerskapet fem gånger.

Till stallkamrat har han nu fått en 27-årig debutant från Värnamo. Men det är en erfaren nykomling. Felix Rosenqvist är bland annat Europamästare i formel 3 och har kört formel E de två senaste säsongerna.

- Felix är en jättestor talang. Den erfarenhet som han tar med sig från att ha tävlat i flera olika typer av racingformer är väldigt uppfriskande för vårt stall. Det är även uppfriskande för mig som har gjort det här i 18 år att ha Felix här, säger Dixon och fortsätter:

- Som sagt, han är en jättestor talang. Man kan se den beslutsamhet han har och viljan att vinna. Han kommer att vara bra, riktigt bra.

Vill vinna

Frågan är dock hur bra? Svensken själv har som mål att vinna åtminstone ett race den här säsongen.

- Man måste ta den där vinsten och efter det kommer det mer målsättningar och andra grejer som man kan lägga upp för säsongen Det är alltid viktigt att visa att man kan vinna. Då får man en annan syn på sig från motståndarna och sitt eget team, säger Rosenqvist.

Kanske kan Rosenqvist lyckas redan i söndagens tävlingsdebut på Saint Petersburgs stadsbana. Han har åtminstone gett sig själv ett fint utgångsläge då han efter ett lyckat kval får starta som trea.

Måste behålla lugnet

Men om det ska gå vägen gäller det att behålla lugnet, enligt Rosenqvist. Han menar att det kan vara ett kaotiskt race, på grund av att det är säsongens första.

- Jag tror bara att man får hålla sig kall. Gör man det och undviker missar så kan man nog räkna med topp fem eller något sånt. Vi får se helt enkelt. Det är ingen som vet, men jag siktar ändå på att visa mig stark som rookie den här helgen. Jag vill liksom komma i gång ordentligt, säger han.

När Rosenqvist växte upp hemma i Sverige var det tradition att kolla på Kenny Bräck och Indycar tillsammans med pappa. Det var hans första introduktion till racing och Indycar har varit något av ett mål.

- Det har varit ett mål men kanske inte ett direkt mål, däremot har det alltid varit en av de serier som man vill hamna i som professionell förare. Jag tycker att det känns helt rätt att satsa på det, Indycar är på väg upp lite, och framför allt gillar jag farten och utmaningen i det, säger han.

Kontinuitet blir viktigt

Men vad behövs egentligen för att klara av att nå framgång i Indycar? Enligt Rosenqvist gäller det att hitta kontinuitet och ha tänket att varje poäng är viktig. Där är Scott Dixon en som det går att inspireras av.

- Scott har varit himla bra på att ta poängen som finns att ta för dagen. Då blir det bra i slutändan, säger Rosenqvist.

Dixon och Rosenqvist är de enda förarna i teamet, Chip Ganassi Racing, och svensken har bara bra saker att säga om sin minst sagt erfarna stallkamrat.

- Han är en väldigt schysst kille och man lär sig alltid något av att bara observera honom. Vi är båda ganska öppna och delar med oss av saker. För hans del är det väl erfarenhet och för min del är det mer att komma med lite ny energi som rookie. Jag tror att det kommer att vara ett hälsosamt samarbete, säger han.