Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges lagkapten Caroline Seger, här under en landskamp mot Norge i Helsingborg, tycker att Fifa går emot sina egna stadgar om jämställdhet. Arkivbild.

Fifa höjer prispengarna – men klyftorna ökar

Protestbrevet till Fifa fick inget gehör. Klyftorna mellan dam- och herrfotbollen fortsätter således att öka.

Spelarföreningarna i Sverige, Norge, Australien och Nya Zeeland skickade var sitt brev till Internationella fotbollsförbundet, Fifa, med krav på ökad jämställdhet. Kritiken grundade sig på uppgifter om att Fifa planerade att rösta igenom ett förslag med fördubblade prispengar till damernas fotbolls-VM, men där de ekonomiska klyftorna till herrarna ändå växer.

På fredagen bekräftades uppgifterna, när Fifas högsta beslutande råd trots kritiken röstade igenom förändringarna under sammanträdet i Rwandas huvudstad Kigali.

- Det här är väldigt viktigt. Det är ett viktigt meddelande att skicka till damfotbollen inför VM i Frankrike nästa år. Det här kommer att lyfta mästerskapet ytterligare, säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino på presskonferensen efter omröstningen.

453 miljoner extra

Prispengarna för dam-VM dubbleras, från 135 miljoner kronor till 270 miljoner kronor. För första gången kommer Fifa också att bidra med pengar till VM-lagens förberedelsekostnader (105 miljoner kronor) och till VM-spelarnas klubbar (78 miljoner kronor).

Totalt är det, enligt Infantino, tre gånger så mycket pengar som till VM 2015.

Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för damallsvenskan och elitettan, ser med både glädje och besvikelse på beslutet.

"Ersättningen är viktig för klubbarnas och spelarnas utveckling, så vi är glada att beslutet fattades om ersättning – någonting som är helt nytt för fotbollen. Det är extra viktigt då vi med besvikelse kan konstatera att de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotbollen inte minskar utan ökar", säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam, i ett pressmeddelande.

Gapet ökar

Precis som Grälls konstaterar är utvecklingen inte enbart positiv. Trots att prispengarna ökar blir skillnaderna mellan damer och herrar allt större: gapet i prispengar mellan dam-VM och herr-VM ökar från 3,06 miljarder kronor till 3,3 miljarder kronor.

- Fifa måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdhet och diskriminering, säger Sveriges landslagskapten Caroline Seger till TT.

- Att de ökar pengarna på vår sida, det är jättebra. Men de ökar även för herrarna och då blir gapet ännu större.