Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström och andra världsstjärnor riskerar inte längre avstängning om de deltar i tävlingar som inte är kopplade till Fina. Arkivbild.

Fina backar i simbråket

Det internationella simförbundet, Fina, hotade att stänga av simmare om de ställde upp i en fristående och pengastinn simtour. Nu backar förbundet – och tillåter Sarah Sjöström och andra att delta i andra tävlingar.

Den planerade nya simtouren, International Swimming League, lockade med stora summor prispengar. Men efter att Fina hotade simmarna med avstängning om de deltog – och dessutom senare inte godkände tävlingen – ställdes den in.

- Det är tråkigt att Fina sjunker så lågt, sade Sjöström då.

Fina stämdes av såväl simstjärnor som arrangören till den nya touren och svarade med att presentera planer på en ny egen tour, också den med mer pengar – något som inte imponerade på Sjöström.

Nu backar dock Fina. Förbundet meddelar att simmare får delta i fristående tävlingar – men under ett par premisser. Resultaten från dessa tävlingar kommer bara att räknas som officiella om tävlingen godkänns av Fina och om den följer Finas regelverk.

"Eventuella oberoende arrangörer som vill få resultat och rekord från tävlingar registrerade och erkända av Fina ska söka godkännande från Fina eller från relevant medlemsförbund", står det i ett uttalande.