Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström under EM i Glasgow i somras. Arkivbild.

Finas svar på kritiken efter inställd tävling

Sarah Sjöström var besviken över hur det Internationella simförbundet (Fina) hanterade situationen kring den stjärnspäckade tävlingen i Turin som sedermera ställdes in. Nu uttalar sig Fina i frågan.

Sjöströms internationella simklubb Energy Standard – baserad i Turkiet – låg bakom planerna på tävlingen i Turin den 21–22 december tillsammans med det italienska simförbundet. Det skulle vara starten för International Swimming League, som jobbar för att öka prispengarna inom simningen. Något som skulle konkurrera med Finas världscup.

Men enligt det italienska simförbundet valde Fina att inte godkänna tävlingen, och har hotat flera stjärnor med avstängning vid medverkan, bland annat Sjöström.

- Det är tråkigt att Fina sjunker så lågt, sa hon till TT tidigare i veckan.

I ett pressmeddelande uttalar sig nu Fina om turerna kring tävlingen.

- Att organisera tävlingen med så kort varsel mötte inte alla de nödvändiga krav som Fina har. De kraven finns för att säkerställa att internationella tävlingar ger bästa möjliga förhållanden för medverkande simmare samtidigt som man upprätthåller en hälsosam kalender, skriver Fina.

I en intervju med SVT har Sarah Sjöström sagt att hon tycker att det är "riktigt tråkigt" och att "flera simmare är besvikna" efter beskedet att tävlingen inte blir av. Däremot hoppas hon att den blir av i framtiden och att simmarna ska samlas efter de pågående världscuptävlingarna för att se vad som går att göra.