Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Sjöström och Adam Peaty utsågs tidigare i år till 2017 års bästa simmare. De är två av dem som ska mötas i London nästa vecka där de nu har fått Finas besked om en ny tour att diskutera. Arkivbild.

Finas svar till simstjärnorna: en egen tour

Simstjärnor har stämt det internationella simförbundet Fina som har stoppat en ny penningstinn simtour. Finas svar: en egen simtour för stjärnorna.

Touren, som ska heta Fina Champions Swim Series, ska avgöras i tre deltävlingar mellan mars och maj nästa år, uppger Fina i ett pressmeddelande.

Endast de största stjärnorna blir inbjudna till tävlingarna som ska vara en kombination av tävling och underhållning.

Simmarna får både betalt för att komma till tävlingarna och prispengar (totalt motsvarande 35 miljoner kronor i prispengar).

De aktivas kommitté i Fina stödjer touren.

"Med prispengar som saknar motstycke kommer simstjärnorna definitivt att attraheras av touren", säger Penny Heyns, ordförande i de aktivas kommitté.

Frågan är om Finas tour imponerar särskilt mycket på simstjärnorna. Den tänkta fristående touren, som inte har sanktionerats av Fina, skulle ha väldigt mycket mer pengar där simmare skulle kunna vinna 45 miljoner kronor.

Fina har hotat simmare som har tänkt vara med i premiärtävlingen för den nya touren i Turin 20–21 december, med avstängning. Därför ställdes tävlingen in.

Några simstjärnor har stämt Fina vid en amerikansk domstol. Även touren har lämnat in en stämningsansökan mot Fina vid samma domstol.

I nästa vecka ska ett 30-tal simstjärnor, däribland svenska Sarah Sjöström, samlas i London för att diskutera sin kritik mot det internationella simförbundet och hur de nu ska gå vidare.

- Problemen är inte nya, men nu känns det som att det får vara nog, säger Sjöström till DN.