Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jorma Kontio och Timo Nurmos hade båda anledning att vara glada på Bergsåker under lördagen. Arkivbild.

Finländsk dominans på Bergsåker

Timo Nurmos startade hela nio hästar på Bergsåker. Samtliga tillhörde favoriterna på V75-spelet. Efter en tung inledning lossnade det för Nurmos-stallet som tog hem de två sista avdelningarna. Hawk Cliff och Global Undecided kördes till seger av Örjan Kihlström och tävlingsdagen fick betyget ”klart godkänt”.

Harrington, Manofthematch, Zenit Brick, Erik Sting och Master Hill missade alla från början. Men i V75-6 blev det fullträff när Hawk Cliff spurtade till knapp seger.

Det var hårt i mål mot Weekend Fun men Örjan Kihlström hade centimetrarna på sin sida.

- Det var små marginaler, men jag hade feelingen att vi var först i mål. Hästen har gjort flera bra lopp på slutet, senast när jag körde Hawk Cliff i V75-finalen fick han göra grovjobbet själv men höll starkt som tvåa. Nu fick vi ett bättre lopp och han avslutade verkligen bra, sade Kihlström.

Kihlström körde med ett svart sorgband eftersom ägaren till Hawk Cliff avled för en vecka sedan.

I den sista V75-avdelningen visade Global Undecided bra styrka. Han travade utvändigt om ledande favoriten Perfect Dynamite men kunde ändå gå ifrån till klar seger. Segern var en riktig skräll och höjde V75-värdet från 27 605 kronor till 496 536 kronor.

Många finländare

Örjan Kihlström toppar kuskligan och Timo Nurmos är bästa tränare i Svenska travligan, STL.

Nurmos är en av många finländare som startat upp en framgångsrik karriär i Sverige.

I Finland är travsporten på dekis. Spelet på hästar arrangeras av statliga bolaget Veikkaus men omsättningen är låg. Därmed blir det små pengar till sporten och till prissummor.

Många finländska ägare, tränare och kuskar har därför sökt sig västerut där prissummorna är mångdubbelt högre. Kaj Widell, Reijo Liljendahl, Jorma Kontio, Veijo Heiskanen, Petri Puro, Pekka Korpi och Petri Salmela är några andra.

I Gulddivisionen blev det även finländsk seger genom Elian Web som ledde från start till mål. I sulkyn satt Jorma Kontio.

- Elian Web vann enkelt med krafter kvar. En mycket bra häst, sade Kontio.

Lär starta igen

Elian Web tränas av paret Katja Melkko och Janne Soronen från Uleåborg. Under vintern har de hyrt ett stall i närheten av Sala.

Hästen var tvåa i finländska kriteriet och vann sedan Derbyt som fyraåring. Som femåring deltog han i Elitloppet men drabbades sedan av skador under 2017 och 2018. Nu är den finländske sexåringen tillbaka på allvar och han lär göra fler starter inom V75-spelet framöver.

Förhoppningarna är ännu på en start i Elitloppet sista söndagen i maj.