Anna Swenn-Larsson gör sin 100:e start i den alpina världscupen i tisdagskvällens slalom i Flachau.
Anna Swenn-Larsson gör sin 100:e start i den alpina världscupen i tisdagskvällens slalom i Flachau.

Firar 100 med att ge 100 i "svenskbacken"

Det har blivit många nära och nästan genom åren. Men Anna Swenn-Larsson ger inte upp sin strävan efter det som ska bli någon gång. Fullträffen, den hon saknar.

ANNONS
|

Det är drygt åtta år sedan Anna Swenn-Larsson i Courchevel debuterade i den alpina världscupen. 19 år gammal kom hon 26:a i slalomen och tog sina första poäng.

De vanliga epiteten klistrades på tonåringen.

Talang. Framtidslöfte.

100:e starten

Under elljusen i Flachaus slalom gör Swenn-Larsson, nu 27 år, på tisdagskvällen sin 100:e start i den alpina världscupen. En milstolpe i en karriär som å ena sidan inte går av för hackor, men som å andra sidan inte gett henne många av där stunderna som alla elitidrottare strävar efter. 25 gånger har hon varit bland de tio bästa i slalom, tre gånger bland de fem främsta – men bara en gång på prispallen.

ANNONS

Det är snart fem år sedan hon klev upp som trea i Åre.

TT: Hur tänker du kring den där segern du saknar?

- Jag försöker vara i nuet, fokusera på mig själv och tekniskt hur jag ska åka snabbare. Då kommer det säkert. Det får komma när det kommer.

Stabila placeringar

Tendensen den här säsongen – som kröns med VM i just Åre i februari – är lovande. 6–7–12–7–6–6 är placeringarna i vinterns slalomtävlingar i världscupen.

- Det är jättebra placeringar, bra resultat. Jag har inte varit besviken, men lite har jag väl känt i några tävlingar att jag inte riktigt har fått till det i de andra åken, som i Zagreb i helgen och i Killington. Jag känner att det finns ännu mer att ge, men det är en bra start och jag är jättenöjd.

Just Flachau gillar Swenn-Larsson. Där har hon kommit fyra en gång och sjua två gånger. Frida Hansdotter trivs ännu bättre. Här har den regerande olympiska mästarinnan vunnit två gånger och fått kliva upp på pallen sju år i rad. 2–2–1–3–2–1–3 är den imponerande sviten.

ANNONS

Men det är inte helt säkert att Hansdotter startar. Hon dras med sviterna efter en magsjuka.

- Det är en fin backe, en riktig "ösarbacke". Det är bara att gå på från käpp ett ända in i mål. Det är en "svenskbacke", säger Swenn-Larsson.

Och att köra på kvällen gillar hon.

- Helst när det är mycket snö. Och här är det så himla bra lysen också. Kvällstävlingar påminner om när man var liten och tränade på kvällarna. Det är mysigt, säger hon.

Kamp om VM-platserna

Förutom Swenn-Larsson och troligen Hansdotter kommer Ylva Stålnacke, Emelie Wikström, Sara Hector, Magdalena Fjällström, Charlotta Säfvenberg och Sara Rask till start. Kampen om de två VM-platserna bakom givna Hansdotter och Swenn-Larsson går vidare.

Snön faller rikligt över Flachau men någon fara för tävlingen ska det inte vara enligt Swenn-Larsson.

- Det har kommit mycket, men arrangörerna jobbar på för fullt. Jag hoppas att de får till ett hårt underlag.

ANNONS
TT

Fakta: Anna Swenn-Larsson

Född: 18 juni 1991.

Klubb: Rättviks SLK.

Disciplin: Slalom.

Främsta meriter i världscupen: Trea i Åre 2014, tre gånger bland topp-5, 25 gånger bland topp-10.

Främsta meriter i mästerskap: Femma i OS 2018.

Aktuell: Främsta svenska i slalomcupen så här långt. Ligger fyra på 256 poäng, tre fler än Frida Hansdotter. Tävlar i Flachaus kvällsslalom på tisdagen.

ANNONS